Arată noutățile începînd cu...

eye 10053 Vizualizări

De ce limba latină este mamă adevărată şi bună a limbii moldoveneşti?


Limba latină este mama adevărată şi bună a limbii moldoveneşti. Cei care recunosc această teză îşi argumentează opinia prin mai multe dovezi.

După cum se menţionează în studiul publicat pe site-ul Moldovenii.md, mai întîi de toate, colonizatorii romani au ajuns în Dacia cu mult timp înainte ca limba romană, în Italia, să fie alterată în urma invaziilor goţilor şi barbarilor. Or, nici un istoric nu face menţiuni precum că aceşti colonizatori romani au revenit în Latium în perioada de dominare a barbarilor. Deci, locuitorii Daciei nu-şi putea altera limba printr-un amestec de altă limbă, care nici nu exista în acel timp.

În al doilea rînd, moldovenii nu şi-a spus nicicînd italieni, or, ulterior, această denumire s-a răspîndit intens în Italia în locul terminului „romani", totuşi mereu au păstrat denumirea de „romani", care, în perioada dominaţiei mondiale a Romei, era comună pentru locuitorii Italiei.

Nu vin în contradicţie cu acest fapt nici denumirea de valahi, or anume aşa-i numesc pe moldoveni vecinii – maghiarii şi polonezii, căci anume prin acest cuvînt îi identifică ei şi pe locuitorii Italiei. „Noi am fi preferat să credem că popoarele vecine au preluat această denumire de la moldoveni, ca popor mai bine cunoscut pentru ei, decît invers – de la italieni la moldoveni", a menţionat autorul studiului, Tudor Semeniuc.

Potrivit lui, cea de-a treia și cea mai serioasă dovadă în apărarea acestei opinii este faptul că în limba moldovenească s-au păstrat pînă acum mai multe cuvinte latineşti, care nu există în cea italiană. Și, la rîndul lor, substantive și verbe, împrumutate de limba italiană de la goți, vandali și longobarzi, nu se găsesc în limba moldovenească. El a explicat acest lucru prin cîteva exemple.

Latinesc prin italiană în moldovenească

incipio communico încep

albus bianco alb

civilas citta cetate

dominus signore domn

mensa tavola masă

verbum parola vorbă

caput testa cap

venatio caccia vînat

Cuvinte cheie:

limba moldovenească , istoria

Localităţile Moldovei şi diasporei

Săseni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1758 locuitori

Săseni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bahu și Săseni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Călărași și la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1758 de oameni. Satul Săseni a fost menționat documentar în anul 1437.

Citeşte mai departe