Filtru pe categorii
  • 2011
  • page views Vizualizări

Cum alegem vinul

VinVinul este o băutură obţinută prin fermentarea sucului de struguri. Potrivit prevederilor „Legii viei şi vinului” din ţara noastră, vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică a strugurilor sau a mustului din struguri proaspeţi. Vinul este nelipsit de pe masa de sărbătoare a moldovenilor.

Vinurile se împart în funcţie de conţinutul de zahăr, exprimat în grame la litru, în seci, demiseci, de desert.
Vinuri albe seci: Aligote, Feteasca, Risling.
Vinuri albe demiseci: Feteasca Albă, Sauvignon, Pinot.
Vinuri albe dulci: Muscat, Chardonnay.
Vinuri roşii seci şi demiseci: Cabernet, Roşu de Purcari.
Vinuri roşii dulci: Cabernet, Sauvignon, Pinot noir.

Bucatele culinare sînt puse în valoare de băuturile cu care se asociază.

În general, orice masă de prînz, cină sau cu caracter oficial începe cu un aperitiv.

Asocierea anumitor grupe de bucate cu băuturi:

  • Gustări – aperitive şi vinuri albe seci;
  • Supe, creme, ciorbe – de regulă, nu se recomandă băuturi, dar la anumite ciorbe concentrate din peşte se poate oferi un vin alb sec;
  • Bucate din peşte – vinuri albe seci;
  • Bucate de bază – vinuri roşii seci şi demiseci, vinuri uscate;
  • Bucate din carne de pasăre – vinuri albe seci şi demiseci;
  • Brînzeturi – toate vinurile se asociază cu brînzeturile cu excepţia vinurilor dulci;
  • Desert – vinuri dulci, spumante.

Vinul spumant se poate servi pe toată durata mesei, sec – la începutul mesei, demisec şi de desert – la sfirşit. Vinurile noi se vor servi înaintea celor vechi; vinurile uşoare înaintea celor tari; vinurile seci înaintea celor demiseci şi dulci; vinurile albe seci şi demiseci înaintea celor roşii; vinurile albe dulci, după cele roşii, vinurile tari la bucate grase sau picante.

Această asociere se respectă în locurile alimentaţiei publice, pe cînd în comunităţile rurale se servesc acele vinuri care sînt în gospodărie. Consumul vinului reprezintă un complex cultural în cadrul ritualurilor, obiceiurilor şi ceremoniilor. Graţie vechimii vinului în practicile sociale şi valorii sale simbolice, el a marcat fundamental comportamentul şi mentalitatea locuitorilor din Moldova.

Consumul vinului la moldoveni este cel mai codificat şi mai verificat ritual, care atinge cele mai complexe forme ale trăirii colective, reflectînd relaţiile sociale ale celor implicaţi în procesul consumului şi sistemul de valori promovat de societate.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pietrosul Nou

Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
273 locuitori

Pietrosul Nou este un sat din cadrul comunei Făleştii Noi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 273 de oameni. Satul Pietrosul Nou a fost înființat în anul 1921.

Citeşte mai departe