Filtru pe categorii
  • 2011
  • page views Vizualizări

Reţete de familie (reţetele bunicii)

Reţetele bunicii

Bucătăria de acasă, dibăcia şi arta preparării bucatelor ne leagă de cultura, tradiţiile obişnuinţele naţionale ale poporului, de neam, de familie.

Ştiinţa de a prepara corect şi gustos bucate pentru sine şi pentru cei apropiaţi cere anumite cunoştinţe, deprinderi, cultură, pentru a corespunde cerinţelor pe care ni le impune viaţa. Prepararea bucatelor este o artă, un domeniu de cunoştinţe perfecţionate în timp, are principii şi secrete importante, acumulate din practică.

Mici secrete culinare

Din bătrîni există secrete culinare, care erau respectate cu stricteţe de către bunicile noastre la prepararea bucatelor şi care sînt transmise din generaţie în generaţie:
•    Coaja legumelor şi fructelor se curăţa cît mai subţire pentru a se păstra cît mai multe vitamine.
•    Legumele se pun la fiert nu în apă rece, ci în apa care fierbe, în care se adaugă în prealabil sare.
•    Preparatele alimentare se prăjesc în ulei încins, atunci acestea prind o crustă, care nu permite să se scurgă sucul din ele.
•    Nu se recomandă folosirea uleiului a doua oară pentru prăjit, căci se formează oxidanţi dăunători.
•    Nu se pune carnea la fiert în apa clocotită, fiindcă se pierd substanţele extractive valoroase ale cărnii, acestea se păstrează mai bine cînd carnea se pune la fiert în apă rece şi se fierbe la foc mic.
•    În trecut din cartofi se pregăteau diferite mîncăruri, cel mai des, însă, se consumau fierţi sau copţi, mai rar prăjiţi. Ştiinţa contemporană a dovedit că cartofii prăjiţi pierd 60% din vitamine, pe cînd cei fierţi sau copţi nu.
•    Din trecut sînt cunoscute multe feluri de bucate pregătite din dovleac (bostan). Multe din ele au rămas populare şi pînă astăzi (pîrjoale, budinci, plăcinte cu bostan, etc.).

Există multe secrete importante ale bunicilor noastre, o parte din care le utilizăm, o parte sînt uitate, altele cer o nouă interpretare. Multe din aceste reţete trebuie perfecţionate şi adaptate la noile condiţii de viaţă.

Domeniul de activitate şi anume pregătirea bucatelor nu are început şi nici sfîrşit, e bine să preluăm secretele bunicilor, dar şi să le utilizăm pe unele dintre cele noi adaptate la viaţa contemporană. Din aceste considerente dacă dumneavoastră aveţi sfaturi, secrete de împărtăşit, reţete interesante ne puteţi contacta la adresa support@moldovenii.md, indicînd, la dorinţă, vîrsta şi localitatea din care proveniţi.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Dîngeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
1722 locuitori

Dîngeni este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Dîngeni și Grinăuți. Satul Dîngeni este situat la o distanță de 10 km de orașul Ocnița, la 1,5 km de stația de cale ferată Grinăuți și la 240 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1722 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Dîngeni datează din 21 septembrie 1529.

Citeşte mai departe