Filtru pe categorii
  • views 16231 Vizualizări
  • posts 0

„Poocea” (mîncare găgăuzească)

Ingrediente:

•    2,5 pahare de făină,
•    2/3 pahare de margarină,
•    1 pahar de smîntînă,
•    sare,
•    bicarbonat de sodiu 1/3 linguriţă,
•    2 ouă (gălbenuşul) pentru a unge.

Pentru umplutură:

•    800g de carne de vită,
•    2-4 cepe,
•    2-3 linguri de ulei vegetal.

Mod de preparare:

Preparăm aluatul fărîmicios. Margarina răcită o tăiem cubuleţe, cernem făina, stingem bicarbonatul de sodiu în oţet cu cîteva picături de suc de lămîie sau cu oțet de masă. Unim ingredientele. Amestecăm bine pînă obţinem un aluat elastic fără cocoloaşe. Pe masa presărată cu făină întindem aluatul cu grosimea de 2-3 mm, întindem cu sucitorul turte cu diametrul 6-7 cm, la mijlocul fiecărei foi punem umplutura, unim şi prindem marginile, împletim viţele (ca pentru colţunaşi). Ungem produsul obținut cu gălbenuş, îl coacem în rolă la temperatura de 180 de grade timp de 10-12 minute.

Umplutura poate fi diferită: de fructe, brînză ş.a., în cazul în care chiflele sînt dulci, preparatul se presară cu zahăr tos.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Vodolei”
bucatar-sef Petrova Mura
or. Comrat, str. Lenin, 205

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sărata-Galbenă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
4790 locuitori

Sărata-Galbenă este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cărpineanca, Valea Florii, Coroliovca, Brătianovca și Sărata-Galbenă. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 51 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4790 de oameni. Satul Sărata-Galbenă a fost menționat documentar în anul 1609 cu denumirea Răurești.

Citeşte mai departe