19 ianuarie 2011, 17:18 views 188576
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria foto | Galeria video |

Teatrul

Teatrul Național "Mihai Eminescu"

Începuturile artei teatrale se regăsesc în Grecia antică, unde mitologia, literatura, filosofia reflectau modul în care era concepută lumea. Prin artă, spectacol omul încerca să găsească răspuns la întrebările existențiale. Dincolo de vicisitudinile epocilor istorice, teatrul, sub diverse forme, a continuat să existe. Cu timpul ingeniozitatea renascentistă, transparenţele, pasiunile și contradicţiile epocii moderne, profunzimile şi formalismul contemporan și-au lăsat amprenta asupra artei teatrale. Fiind într-un contact permanent cu publicul spectator, teatrul a acționat  și acționează ca educator, formator care plasează experiența colectivă mai presus decît cea individuală.

Teatrul contemporan funcţionează emblematic pentru paradigmele culturale. Aceasta înseamnă că perioadele istorice se regăsesc pe scenă într-o formulă abreviată, însă păstrînd caracteristicile definitorii. Tipurile umane, aşteptările, proiecţiile imaginarului sunt „lizibile” în arta teatrală. Teatrul dintotdeauna a avut menirea să păstreze și să cultive valorile, să le transmită din generație în generație. Zbuciumul istoriei, căutările, graţiile şi aberaţiile democraţiei şi ale mondializării, cu logica lor mereu dublă – sunt fenomenele care au marcat profund teatrul contemporan. Rostul estimat al teatrului astăzi este de a deschide în fața publicului o perspectivă complexă, în transparenţa sa, asupra societății şi asupra noastră înşine.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1702
Populația:
670 locuitori

Stroiești (Stroenți) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 125 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 670 de oameni. Satul Stroiești a fost menționată documentar în anul 1702.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.