21 ianuarie 2011, 16:10 views 38686

„Dioşemea” (tartă în foi, din aluat cu drojdii, mîncare găgăuzească)

Ingrediente:

Pentru aluat:
•    3½ pahare făină de grîu,
•    3 ouă,
•    70 g unt,
•    1 lingură ulei,
•    2 linguriţe zahăr,
•    10 g drojdii,
•    1½ pahare apă,
•    ½ linguriţă sare.

Pentru umplutură:
•    1,5 pahar de brînză de oi dată prin răzătoare,
•    4 linguri de grăsime de porc topită.

Mod de preparare:

Drojdiile şi zahărul se dizolvă în apă caldă, se toarnă un pahar de faină, se frămîntă, plămădeala se presară cu faină, se acoperă cu un şerveţel şi se pune la cald pentru 1-2 ore. După aceasta în plămădeală se adaugă 2 ouă, sarea şi făina care a rămas. Aluatul se frămîntă, apoi se adaugă untul, se mai frămîntă o dată şi se lasă încă pentru 2-3 ore. În timp ce aluatul dospeşte, se mai frămîntă o dată sau de două ori. Aluatul se împarte în bucăţele nu prea mari, se formează bile, se acoperă cu un şerveţel uscat şi se lasă pentru 5-7 minute. Apoi se întind foi cu grosimea de 7-10 mm, în mijlocul fiecărei foi se pune umplutura, marginile se lipesc. Se formează plăcintele, se pun în tăvi unse cu ulei, peste 10-15 minute se ung cu ou şi se coc la temperatura de 230-240 °C. Plăcintele fierbinţi se ung cu unt topit.

Întindeţi aluatul într-o foaie nu foarte subţire. Pe partea centrală a foii faceţi-o mai mică decît forma în care se va coace „dioşemeaua”. Ungeţi forma cu grăsimea topită, iar pe partea unsă puneţi ¼ din brînză. Apoi întindeţi un pic marginile foii, astfel încît să obţineţi un triunghi, acoperiţi umplutura cu aluat. Pe triunghiul obţinut mai punem ¼ din brînză şi iarăşi acoperim cu aluat. Împăturind astfel aluatul cu brînză, punem plicul obţinut cu sutura în jos, ungem suprafaţa cu grăsime şi o dăm la cuptor într-o formă unsă în prealabil cu grăsime.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Atlantida”
bucatar-sef Dumanscaia Valentina
or. Comrat str. Lenin,

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1795
Populația:
1547 locuitori

Caterinovca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţi: Sadchi și Caterinovca. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Camenca și la 129 km de Chișinău. Populaţia satului Caterinovca alcătuia 1547 de oameni în anul 2012. Satul Caterinovca a fost menționat documentar în anul 1795.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.