Filtru pe categorii
  • views 29884 Vizualizări
  • posts 0

„Dioşemea” (tartă în foi, din aluat cu drojdii, mîncare găgăuzească)

Ingrediente:

Pentru aluat:
•    3½ pahare făină de grîu,
•    3 ouă,
•    70 g unt,
•    1 lingură ulei,
•    2 linguriţe zahăr,
•    10 g drojdii,
•    1½ pahare apă,
•    ½ linguriţă sare.

Pentru umplutură:
•    1,5 pahar de brînză de oi dată prin răzătoare,
•    4 linguri de grăsime de porc topită.

Mod de preparare:

Drojdiile şi zahărul se dizolvă în apă caldă, se toarnă un pahar de faină, se frămîntă, plămădeala se presară cu faină, se acoperă cu un şerveţel şi se pune la cald pentru 1-2 ore. După aceasta în plămădeală se adaugă 2 ouă, sarea şi făina care a rămas. Aluatul se frămîntă, apoi se adaugă untul, se mai frămîntă o dată şi se lasă încă pentru 2-3 ore. În timp ce aluatul dospeşte, se mai frămîntă o dată sau de două ori. Aluatul se împarte în bucăţele nu prea mari, se formează bile, se acoperă cu un şerveţel uscat şi se lasă pentru 5-7 minute. Apoi se întind foi cu grosimea de 7-10 mm, în mijlocul fiecărei foi se pune umplutura, marginile se lipesc. Se formează plăcintele, se pun în tăvi unse cu ulei, peste 10-15 minute se ung cu ou şi se coc la temperatura de 230-240 °C. Plăcintele fierbinţi se ung cu unt topit.

Întindeţi aluatul într-o foaie nu foarte subţire. Pe partea centrală a foii faceţi-o mai mică decît forma în care se va coace „dioşemeaua”. Ungeţi forma cu grăsimea topită, iar pe partea unsă puneţi ¼ din brînză. Apoi întindeţi un pic marginile foii, astfel încît să obţineţi un triunghi, acoperiţi umplutura cu aluat. Pe triunghiul obţinut mai punem ¼ din brînză şi iarăşi acoperim cu aluat. Împăturind astfel aluatul cu brînză, punem plicul obţinut cu sutura în jos, ungem suprafaţa cu grăsime şi o dăm la cuptor într-o formă unsă în prealabil cu grăsime.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Atlantida”
bucatar-sef Dumanscaia Valentina
or. Comrat str. Lenin,

Localităţile Moldovei şi diasporei

Dubăsari

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1523
Populația:
23650 locuitori

Dubăsari este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Dubăsari. Amplasat pe malul stîng al rîului Nistru, oraşul Dubăsari se află la o distanţă de 47 km de Chișinău. În anul 2004 populaţia oraşului constituia 23650 de locuitori. Satul Dubăsari, a cărui denumire vine de la vechiul cuvînt dubăsar (luntraş), este atestat de documente începînd cu anul 1523.

Citeşte mai departe