Filtru pe categorii
  • views 31707 Vizualizări
  • posts 0

„Dioşemea” (tartă în foi, din aluat cu drojdii, mîncare găgăuzească)

Ingrediente:

Pentru aluat:
•    3½ pahare făină de grîu,
•    3 ouă,
•    70 g unt,
•    1 lingură ulei,
•    2 linguriţe zahăr,
•    10 g drojdii,
•    1½ pahare apă,
•    ½ linguriţă sare.

Pentru umplutură:
•    1,5 pahar de brînză de oi dată prin răzătoare,
•    4 linguri de grăsime de porc topită.

Mod de preparare:

Drojdiile şi zahărul se dizolvă în apă caldă, se toarnă un pahar de faină, se frămîntă, plămădeala se presară cu faină, se acoperă cu un şerveţel şi se pune la cald pentru 1-2 ore. După aceasta în plămădeală se adaugă 2 ouă, sarea şi făina care a rămas. Aluatul se frămîntă, apoi se adaugă untul, se mai frămîntă o dată şi se lasă încă pentru 2-3 ore. În timp ce aluatul dospeşte, se mai frămîntă o dată sau de două ori. Aluatul se împarte în bucăţele nu prea mari, se formează bile, se acoperă cu un şerveţel uscat şi se lasă pentru 5-7 minute. Apoi se întind foi cu grosimea de 7-10 mm, în mijlocul fiecărei foi se pune umplutura, marginile se lipesc. Se formează plăcintele, se pun în tăvi unse cu ulei, peste 10-15 minute se ung cu ou şi se coc la temperatura de 230-240 °C. Plăcintele fierbinţi se ung cu unt topit.

Întindeţi aluatul într-o foaie nu foarte subţire. Pe partea centrală a foii faceţi-o mai mică decît forma în care se va coace „dioşemeaua”. Ungeţi forma cu grăsimea topită, iar pe partea unsă puneţi ¼ din brînză. Apoi întindeţi un pic marginile foii, astfel încît să obţineţi un triunghi, acoperiţi umplutura cu aluat. Pe triunghiul obţinut mai punem ¼ din brînză şi iarăşi acoperim cu aluat. Împăturind astfel aluatul cu brînză, punem plicul obţinut cu sutura în jos, ungem suprafaţa cu grăsime şi o dăm la cuptor într-o formă unsă în prealabil cu grăsime.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Atlantida”
bucatar-sef Dumanscaia Valentina
or. Comrat str. Lenin,

Localităţile Moldovei şi diasporei

Coşerniţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1680
Populația:
1859 locuitori

Coşerniţa este un sat şi comună din raionul Floreşti. Coşerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Florești și la 128 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1859 de oameni. Satul Coșernița a fost menționat documentar în anul 1680.

Citeşte mai departe