Filtru pe categorii
  • views 31087 Vizualizări
  • posts 0

„Dioşemea” (tartă în foi, din aluat cu drojdii, mîncare găgăuzească)

Ingrediente:

Pentru aluat:
•    3½ pahare făină de grîu,
•    3 ouă,
•    70 g unt,
•    1 lingură ulei,
•    2 linguriţe zahăr,
•    10 g drojdii,
•    1½ pahare apă,
•    ½ linguriţă sare.

Pentru umplutură:
•    1,5 pahar de brînză de oi dată prin răzătoare,
•    4 linguri de grăsime de porc topită.

Mod de preparare:

Drojdiile şi zahărul se dizolvă în apă caldă, se toarnă un pahar de faină, se frămîntă, plămădeala se presară cu faină, se acoperă cu un şerveţel şi se pune la cald pentru 1-2 ore. După aceasta în plămădeală se adaugă 2 ouă, sarea şi făina care a rămas. Aluatul se frămîntă, apoi se adaugă untul, se mai frămîntă o dată şi se lasă încă pentru 2-3 ore. În timp ce aluatul dospeşte, se mai frămîntă o dată sau de două ori. Aluatul se împarte în bucăţele nu prea mari, se formează bile, se acoperă cu un şerveţel uscat şi se lasă pentru 5-7 minute. Apoi se întind foi cu grosimea de 7-10 mm, în mijlocul fiecărei foi se pune umplutura, marginile se lipesc. Se formează plăcintele, se pun în tăvi unse cu ulei, peste 10-15 minute se ung cu ou şi se coc la temperatura de 230-240 °C. Plăcintele fierbinţi se ung cu unt topit.

Întindeţi aluatul într-o foaie nu foarte subţire. Pe partea centrală a foii faceţi-o mai mică decît forma în care se va coace „dioşemeaua”. Ungeţi forma cu grăsimea topită, iar pe partea unsă puneţi ¼ din brînză. Apoi întindeţi un pic marginile foii, astfel încît să obţineţi un triunghi, acoperiţi umplutura cu aluat. Pe triunghiul obţinut mai punem ¼ din brînză şi iarăşi acoperim cu aluat. Împăturind astfel aluatul cu brînză, punem plicul obţinut cu sutura în jos, ungem suprafaţa cu grăsime şi o dăm la cuptor într-o formă unsă în prealabil cu grăsime.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Atlantida”
bucatar-sef Dumanscaia Valentina
or. Comrat str. Lenin,

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hristici

Statut:
Sat
Prima atestare:
1639
Populația:
1240 locuitori

Hristici este un sat şi comună din raionul Soroca. Hristici este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1240 de oameni. Satul Hristici a fost menționat documentar în anul 1639.

Citeşte mai departe