Filtru pe categorii
  • views 28912 Vizualizări
  • posts 0

Baclava moldovenească

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1½ pahar făină de grîu,
  • 1/2 ou,
  • 2½ pahare unt topit,
  • 1 pahar miere,
  • 1 lingură ulei,
  • 2/3 pahare apă,
  • sare.

Pentru umplutură:

  • 3 pahare miez de nucă pisat,
  • 2 pahare zahăr tos,
  • 1 ou,
  • 2 linguri scorţişoară,
  • un pic de vanilină.

Mod de preparare:

Se pregăteşte un aluat ca pentru plăcinte (vezi reţeta Aluat pentru plăcinte și învîrtite). Se împarte în bucăţele nu prea mari, se acoperă cu un şerveţel umed şi se lasă pentru 30 minute. Se întinde foi subţiri, se stropindu-se cu unt, se pun cîte 2. Se pun într-o tavă unsă cu ulei, punîndu-se între straturi un amestec de nucă, zahăr, ou, scorţişoară şi vanilină, suprafaţa se unge cu ou. Cînd oul se usucă, pe suprafaţă se fac nişte tăieturi în formă de pătrăţele mici cu un cuţit foarte ascuţit, uns cu unt. Baclavaua se coace la foc foarte slab timp de 1,5 ore. Cînd suprafaţa începe să se rumenească, tăieturile se ung cu ou, iar cînd baclavaua este gata - cu miere, înainte de a fi servită, baclavaua se taie bucăţi.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Kvint Palace”
bucatar-sef Bostanica Angela
or. Chisinau, str. Alba Iulia, 190/1

Localităţile Moldovei şi diasporei

Carmanova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
5000 locuitori

Carmanova este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Fedoseevca, Carmanova, Cotovca și Mocearovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Grigoriopol și la 67 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010 populaţia satului constituia circa 5000 de oameni. Satul Carmanova a fost menționat documentar în anul 1806 cu denumirea Neidorf.

Citeşte mai departe