Turtă dulce (reţetă veche basarabeană)
Ingrediente:
- 1 pahar făină de grîu,
- ¼ pahar apă,
- sare.
Pentru sirop:
- ½ pahar miez de nucă pisat,
- ½ pahar mac,
- 1 pahar zahăr,
- 3 linguri miere,
- 1 pahar apă.
Mod de preparare:
Din faină, apă şi sare se frămîntă un aluat dens, care lasă pentru 30 minute. Aluatul se întinde foaie subţire (ca pentru tăieţei), se pune într-o tavă şi se usucă în cuptor pînă este aproape gata. Cît e fierbinte se taie romburi mici sau se rupe cu mîinile bucăţele de 2x2 cm. Din zahăr, miere şi apă se fierbe siropul. Macul se opăreşte 10-15 minute, se strecoară prin sită şi se răceşte. Bucăţelele de aluat se stropesc bine cu sirop, se presară cu mac şi cu nuci, se lasă să se îmbibe siropul timp de 4-6 ore.
Această mîncare se recomandă ca desert în zile de post.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Kvint Palace”
bucatar-sef Bostanica Angela
or. Chisinau, str. Alba Iulia, 190/1
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1711
- Populația:
- 1907 locuitori
Teiu este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Teiu și Tocmagiu. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Grigoriopol și la 72 km de Chișinău. Populaţia satului Teiu alcătuia 1907 oameni în anul 2011. Satul Teiu a fost menționat documentar în anul 1711.