21 ianuarie 2011, 16:21 views 23627

„Poocea” (mîncare găgăuzească)

Ingrediente:

•    2,5 pahare de făină,
•    2/3 pahare de margarină,
•    1 pahar de smîntînă,
•    sare,
•    bicarbonat de sodiu 1/3 linguriţă,
•    2 ouă (gălbenuşul) pentru a unge.

Pentru umplutură:

•    800g de carne de vită,
•    2-4 cepe,
•    2-3 linguri de ulei vegetal.

Mod de preparare:

Preparăm aluatul fărîmicios. Margarina răcită o tăiem cubuleţe, cernem făina, stingem bicarbonatul de sodiu în oţet cu cîteva picături de suc de lămîie sau cu oțet de masă. Unim ingredientele. Amestecăm bine pînă obţinem un aluat elastic fără cocoloaşe. Pe masa presărată cu făină întindem aluatul cu grosimea de 2-3 mm, întindem cu sucitorul turte cu diametrul 6-7 cm, la mijlocul fiecărei foi punem umplutura, unim şi prindem marginile, împletim viţele (ca pentru colţunaşi). Ungem produsul obținut cu gălbenuş, îl coacem în rolă la temperatura de 180 de grade timp de 10-12 minute.

Umplutura poate fi diferită: de fructe, brînză ş.a., în cazul în care chiflele sînt dulci, preparatul se presară cu zahăr tos.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Vodolei”
bucatar-sef Petrova Mura
or. Comrat, str. Lenin, 205

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1631
Populația:
3964 locuitori

Şuri este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Șuri și Șurii Noi. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 3964 de oameni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Drochia și la 189 km de Chișinău. Satul Șuri a fost menționat documentar în anul 1631.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.