Baclava moldovenească
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1½ pahar făină de grîu,
- 1/2 ou,
- 2½ pahare unt topit,
- 1 pahar miere,
- 1 lingură ulei,
- 2/3 pahare apă,
- sare.
Pentru umplutură:
- 3 pahare miez de nucă pisat,
- 2 pahare zahăr tos,
- 1 ou,
- 2 linguri scorţişoară,
- un pic de vanilină.
Mod de preparare:
Se pregăteşte un aluat ca pentru plăcinte (vezi reţeta „Aluat pentru plăcinte și învîrtite”). Se împarte în bucăţele nu prea mari, se acoperă cu un şerveţel umed şi se lasă pentru 30 minute. Se întinde foi subţiri, se stropindu-se cu unt, se pun cîte 2. Se pun într-o tavă unsă cu ulei, punîndu-se între straturi un amestec de nucă, zahăr, ou, scorţişoară şi vanilină, suprafaţa se unge cu ou. Cînd oul se usucă, pe suprafaţă se fac nişte tăieturi în formă de pătrăţele mici cu un cuţit foarte ascuţit, uns cu unt. Baclavaua se coace la foc foarte slab timp de 1,5 ore. Cînd suprafaţa începe să se rumenească, tăieturile se ung cu ou, iar cînd baclavaua este gata - cu miere, înainte de a fi servită, baclavaua se taie bucăţi.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Kvint Palace”
bucatar-sef Bostanica Angela
or. Chisinau, str. Alba Iulia, 190/1
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1702
- Populația:
- 670 locuitori
Stroiești (Stroenți) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 125 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 670 de oameni. Satul Stroiești a fost menționată documentar în anul 1702.