Filtru pe categorii
  • views 49029 Vizualizări
  • posts 0

„Cîvîrma” (mîncare găgăuzească)

Ingrediente:

Pentru aluat:
•   Aluat dospit (vezi reţeta „Locum”) sau varianta modernă lavaş gata.

Pentru umplutură:
•    2 pahare de brînză de vaci sau brînză de oi dată prin răzătoare,
•    0,5 pahare de stafide,
•    3-4 linguri de zahăr,
•    vanilie,
•    sare,
•    2-2,5 pahare de brînză de vaci.

Pentru dres:
•    2 ouă,
•    4 linguri de unt,
•    2 pahare de smîntînă,
•    sare.

Mod de preparare:

Preparaţi aluat dospit (vezi reţeta „Locum”), întindeţi bine aluatul (sau desfaceţi lavaşul) atît cît să acopere fundul formei pentru copt, ungeţi în prealabil cu 2 linguri de unt topit forma. Jumătate din foaie se presară cu brînza de vaci sau cu brînză de oi dată prin răzătoare, acoperiţi cu partea liberă, lipiţi marginile. Presaţi un pic semifabricatul în lăţime, puneţi-o într-o formă cu margini înalte, unsă cu untul rămas. Ouăle se bat cu smîntînă, se sărează, se toarnă deasupra şi să dă la cuptor, acesta fiind bine încins înainte, se coace la temperatura de 200 de grade timp de 30-40 minute.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Atlantida”
bucatar-sef Dumanscaia Valentina
or. Comrat str. Lenin,

Localităţile Moldovei şi diasporei

Tăura Veche

Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
535 locuitori

Tăura Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 1.28 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.24 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tăura Veche și Tăura Nouă. Satul Tăura Veche se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și la 116 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 535 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1568 cu denumirea Tăuri.

Citeşte mai departe