Filtru pe categorii

Elena Ecaterina Rareş

Doamna Elena Ecaterina Rareş, soţia lui Petru Rareş, s-a născut la sfîrşitul sec. al XV-lea în Serbia. Fiica despotului sîrb Iovan Brancovič și a Elenei Iacșici. Avea mai multe surori: Milița-Despina era căsătorită cu Neagoe Basarab, domnul Valahiei; alta, Maria era soția unui mare nobil ungur Ferdinand Frangipani; Magdalena era căsătorită cu cneazul polon Jan Wiesznowiecki. În fine, ea descindea din împărații Cantacuzini, din Comneni și din cneazul Lazăr, eroul poporului sîrb; era vară primară cu soția țarului Vasile al III-lea al Moscovei, ceea ce va avea urmări în relațiile moldo-ruse.

Elena Rareş a ctitorit mai multe lăcaşe de cult, bisericile „Sf. Gheorghe” (1551) şi „Uspenia” (1552), în Botoşani, „Sfînta Înviere” (1551), în Suceava, pe a cărei pisanie stă scris: „Cu vrerea Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvîrşirea Sfîntului Duh, a început acest hram în numele Învierii lui Hristos, L-a făcut şi isprăvit Elena Doamna lui Petru Voievod, fiica lui Ioan Despot, pentru sufletul Domnului ei, Petru Voievod, şi pentru sine, în anul 7059 [1551], luna ianuarie 15 zile”.

A fost regentă pe durata domniei fiului său minor Ştefan, după turcirea celuilalt fiu, Iliaş, plecat la Constantinopol, după în 1551. Elena Rareș s-a amestecat în problemele succesiunii la tron, după asasinarea lui Ştefan, în 1552, sprijinind pe boierul Joldea.

Elena Rareș a murit în 1553 la Suceava, executată din porunca ginerelui său, Alexandru Lăpuşneanu, pentru organizarea unui complot în vederea urcării pe tronul Moldovei a lui Constantin, cel de-al treilea fiu. A fost înmormîntată în biserica Mănăstirii Probota, ctitoria soţului său.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Fîrlădenii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
345 locuitori

Fîrlădenii Noi este un sat din cadrul comunei Fîrlădeni, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Căușeni și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Fîrlădenii Noi a fost întemeiat în anul 1924.

Citeşte mai departe