Filtru pe categorii

Ştefan Lăcustă

Ştefan Lăcustă a domnit în Moldova în perioada 1538-1540. A primit porecla de Lăcustă chiar de la contemporanii săi şi ea se datorează unei pustiitoare invazii de lăcuste care a lovit Moldova. Ştefan Lăcustă este nepotul lui Ștefan cel Mare, căsătorit cu Margaretta Dragffy, fiica Voievodului Transilvaniei. Este primul domnitor moldovean numit de turci, fără consultarea Sfatului domnesc. Ștefan Lăcustă este primul domnitor după instaurarea dominaţiei turceşti asupra Moldovei.

Tot atunci, în 1538, otomanii au ocupat Tighina, transformînd-o în raia şi rebotezînd-o Bender. Turcii au pus stăpînire şi pe Basarabia (=Bugeac), aşezînd aici pe tătari. Unii boieri mai cutezători au acționat şi într-o noapte steagurile boiereşti în frunte cu boierul Cozma au trecut Tighina prin foc şi sabie, măcelărind garnizoana otomană.

Domnitorul încercase să se aproprie de boierii care-l trădaseră pe Petru Rareş dar încercarea lui fusese zadarnică deoarece nu era iubit pentru că nu se opusese ciuntirii hotarelor Moldovei.

Cronicile spun că domnitorul devenise un om aspru, decapitând boieri la ospețe. Unii dregători au luat calea pribegiei în Transilvania. Atitudinea slugarnică faţă de Poartă, purtarea duşmănoasă faţă de boieri au atras ura lor.

Boierii s-au răsculat şi l-au ucis pe Lăcustă în foişorul palatului său din Suceava, în timp ce dormea în noaptea de 20-21 decembrie 1540.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Floreşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
728 locuitori

Floreşti este un sat din cadrul comunei Buciumeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Florești a fost menționat documentar în anul 1666.

Citeşte mai departe