• 2011
  • page views Vizualizări

Recoltarea pănuşilor şi păstrarea lor

Pănuşi

Recoltarea sau selectarea pănuşilor pentru împletit se realizează întotdeauna manual: de pe ştiuleţii aduşi acasă, care se desfac, se aleg pănuşile subţiri şi galbene din mijloc bune pentru împletit. La recoltarea plantelor cu tot cu ştiuleţi alegerea foilor pentru împletit se face în timpul curăţitului păpuşoilor.

Foile de porumb necesare pentru împletit trebuie să fie cît mai lungi, cît mai subţiri şi de culoare gălbuie fără pete. Acestea, de obicei, sînt foile interioare ce îmbracă ştiuletele. În cazul cînd foile nu sînt uscate, se expun 2-3 zile la soare pe o platformă, apoi uscate se leagă în mănunchiuri sau se pun în saci de pînză pentru păstrare. Depozitarea foilor se face în magazii sau poduri destinate păstrării furajelor-nutrețurilor. Pînă la împletire, foile selecţionate nu trebuie să se afle în contact cu umezeala, fiindcă se pătează şi mucegăiesc.

Modul, în care se realizează păstrarea foilor de porumb, determină în mare măsură calitatea lor pentru împletit. Foile de porumb sînt o materie calitativă, ecologic curată şi ieftină. Ea nu conduce căldura şi curentul electric, nu irită văzul şi pielea, însă se teme de umezeală. Obiectele confecţionate din foile de porumb au o acţiune benefică asupra organismului uman. Foile de porumb pot fi folosite pentru împletire şi îndată după recoltarea lor, după ce în prealabil au fost despicate în panglici cu o lăţime de 1 sau 1,5 cm. Din cauza că foile de porumb se usucă repede, fîşiile subţiri nu se răsucesc din timp, ci numai cînd se lucrează obiectul.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Porumbeşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1822
Populația:
1648 locuitori

Porumbeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Porumbeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Satul Porumbeşti a fost menționat documentar în anul 1822.

Citeşte mai departe