Stoica Aliona

Aliona Stoica – meșter popular, specializată în ceramica decorativă în stil Cucuteni.

Născută la 21 decembrie 1974 în satul Vărvăreuca, raionul Florești, Republica Moldova. Învață la școala medie din satul natal (1981-1989), totodată, începînd cu anul 1985 urmează Școala de Arte Plastice pentru Copii din or. Florești, aici fiindu-i altoită dragostea pentru frumos, dar mai ales i-au șlefuit talentul pentru formă, culoare, artă.

Urmîndu-și visul studiază în anii 1989-1994, la Colegiul Republican de Arte Plastice "Al. Plămădeala", specialitatea: pictor-pedagog. Apoi decide să-și desăvîrșească măiestria și merge să studieze la Universitatea de Stat a Artelor din Moldova 1995-2000, devenind specialist în arta decorativă aplicată și ceramică.

A participat cu succes încă din copilărie la diferite expoziții republicane și internaționale, work-shopuri , concursuri , tabere de creație, ce țin de domeniul ceramicii, s-a ales cu diverse premii.

În anul 2009 primește titlul de meșter popular, devenind și membră a Uniunii Meșterilor Populari din Republica Moldova. Din anul 2011 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Cel mai mult preferă să creeze ceramică decorativă în stil Cucuteni-Tripolie, pe care o execută la roata olarului din argilă roșie, prelucrînd-o apoi manual. Decorarea o realizează cu culori ceramice profesionale, în plus, fiecare lucrare a ei are o semnificație aparte, trimițîndu-ne mesaje de bine, bunăstare, sănătate încifrată în simboluri, spre exemplu: meandrele – sînt simbolul infinitului, veșnica mișcare, puncte în partea de jos sau mijloc semințe, care vor da rod etc.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Colibaşi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
6021 locuitori

Colibaşi este un sat şi comună din raionul Cahul. Colibaşi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Cahul și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 6021 de oameni. Satul Colibași a fost menționat documentar în anul 1770.

Citeşte mai departe