Cozmolici Victoria

Victoria Cozmolici – pictoriță din Republica Moldova. S-a născut la 17 octombrie 1978 în orașul Chișinău. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru", clasa profesorului Nicolae Dealkov (1996) și Universitatea de Stat „Ion Creangă" din Chișinău, specialitatea artă plastică și design, clasa profesorilor Petru Severin și Ion Croitoru (2001).

Începînd cu 2008, a participat la mai multe expoziții de grup: „Saloanele Moldovei", „Saloanele de primăvară", „Autumnala", „Eminesciana", Bienala Internațională de pictură, „Noi, Tineretul Creator", Chișinău, Centrul Expozițional „C. Brâncuși". De asemenea, a organizat și cîteva expoziții personale. Lucrările Victoriei Cozmolici se regăsesc în colecții particulare din Austria, Grecia, Suedia, România, Germania și R. Moldova.

Din 2011 este membru-stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, iar din 2013 – membru-titular al UAP. Victoria Cozmolici este un nume care a reușit să capete pondere în arta plastică moldovenească. În 2011 ocupă locul II la Expoziția-concurs „Noi, Tineretul Creator", organizată la Centrul Expozițional „C. Brâncuși" al UAP. Laureată a premiului onorific „Clipa de Aur" al Asociației Culturale „Andromeda".

Din 2002 pînă în 2012, pictorița a avut mai multe expoziții personale: la Alianța Franceză din Moldova, la Cofe House, Centrul Expozițional „C. Brâncuși", la Galeria de artă „Artium" din Chișinău, la Alba-Iulia, la Rîmnicu-Vîlcea. Participă activ la taberele de creație din Republica Moldova, România, alte țări din Europa. În 2012 Victoria Cozmolici a fost organizatoarea taberei de creație din orașul Pancevo, Serbia.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Crasnaia Besarabia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
0 locuitori

Crasnaia Besarabia este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 87 km de Chișinău. Satul Crasnaia Besarabia este în prezent o localitate depopulată. Satul Crasnaia Besarabia a fost înființat în anul 1928.

Citeşte mai departe