Hasso Gheorghe

Hasso Gheorghe (Iurie) – actor de teatru şi cinema.

Născut la 6 mai 1923 la Chișinău, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului Teatral „A. Ostrovskii” de la Leningrad în anul 1952, iar după absolvire este angajat în calitate de actor la Teatrul Muzical-dramatic de Stat „A. S. Puşkin” (în prezent: Teatrul Naţional „M. Eminescu”).

A jucat în spectacole de diferite genuri: de la cele clasice pînă la cele moderne, printre care:
Tontul ‒ „Regele Lir” de W. Shakespeare;
Postum ‒ „Fîntîna Blanduziei” de V. Alecsandri;
Lacustă-Vodă ‒ „Sînzeana şi Pepelea” de V. Alecsandri;
Timofte ‒ „Casa mare” de Ion Druţă;
Imanuil ‒ „Tata” de Dumitru Matcovschi ş. m. a.

Pe parcursul anilor 1961-1984 s-a filmat în vreo 20 de pelicule ale studioului „Moldova-film” şi a dublat peste o sută de personaje în filmele altor studiouri.

Artist Emerit din RSSM (1967).

A decedat la 10 octombrie 1986.

Filmografia:
Omul merge după soare”, 1961 ‒ poliţist rutier,
Aşteptaţi-ne-n zori”, 1963 – comisar,
„Gustul pîinii”, 1966 ‒ rol episodic,
Poienele roşii”, 1966 ‒ miliţian,
Se caută un paznic”, 1977 ‒ rol episodic,
Lăutarii”, 1971 ‒ rol episodic,
„Vica, eu şi foiletonul”, 1972 ‒ rol episodic,
Podurile”, 1973 ‒ preot,
„Durata zilei”, 1974 ‒ rol episodic,
Marc Twain contra”, 1975 ‒ rol episodic,
Între cer şi pămînt”, 1975 ‒ rol episodic,
Favorit”, 1976 ‒ Glen, slujitor la hipodrom,
„Trînta”, 1977 ‒ rol episodic,
„Vreau să cînt”, 1979 ‒ rol episodic,

Cetatea”, 1978 ‒ rol episodic,
„Blînda şi tandra mea fiară”, 1978 ‒ rol episodic,
Şi va veni ziua...”, 1979 ‒ rol episodic,
Codul: „Fulgerul de Sud”, 1980 ‒ rol episodic,
„Hotarul lunii iunie”, 1982 ‒ Ursulescu,
Fii fericită, Iulia”, 1983 ‒ rol episodic,
Pichetul liniştit”, 1985 ‒ Sliusarenco,

Luceafărul”, 1986 ‒ rol episodic,

Revistele „Usturici”:
„Pentru reprezentanţă”, (№8, 1978) ‒ rol,
„A ars”, (№55, 1984) ‒ rol,
„Un serviciu rol”, (№55, 1984) ‒ rol.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pociumbăuţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1771
Populația:
680 locuitori

Pociumbăuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Pociumbăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, care se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 680 de oameni. Satul Pociumbăuți a fost menționat documentar în anul 1771.

Citeşte mai departe