Hasso Gheorghe

Hasso Gheorghe (Iurie) – actor de teatru şi cinema.

Născut la 6 mai 1923 la Chișinău, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului Teatral „A. Ostrovskii” de la Leningrad în anul 1952, iar după absolvire este angajat în calitate de actor la Teatrul Muzical-dramatic de Stat „A. S. Puşkin” (în prezent: Teatrul Naţional „M. Eminescu”).

A jucat în spectacole de diferite genuri: de la cele clasice pînă la cele moderne, printre care:
Tontul ‒ „Regele Lir” de W. Shakespeare;
Postum ‒ „Fîntîna Blanduziei” de V. Alecsandri;
Lacustă-Vodă ‒ „Sînzeana şi Pepelea” de V. Alecsandri;
Timofte ‒ „Casa mare” de Ion Druţă;
Imanuil ‒ „Tata” de Dumitru Matcovschi ş. m. a.

Pe parcursul anilor 1961-1984 s-a filmat în vreo 20 de pelicule ale studioului „Moldova-film” şi a dublat peste o sută de personaje în filmele altor studiouri.

Artist Emerit din RSSM (1967).

A decedat la 10 octombrie 1986.

Filmografia:
Omul merge după soare”, 1961 ‒ poliţist rutier,
Aşteptaţi-ne-n zori”, 1963 – comisar,
„Gustul pîinii”, 1966 ‒ rol episodic,
Poienele roşii”, 1966 ‒ miliţian,
Se caută un paznic”, 1977 ‒ rol episodic,
Lăutarii”, 1971 ‒ rol episodic,
„Vica, eu şi foiletonul”, 1972 ‒ rol episodic,
Podurile”, 1973 ‒ preot,
„Durata zilei”, 1974 ‒ rol episodic,
Marc Twain contra”, 1975 ‒ rol episodic,
Între cer şi pămînt”, 1975 ‒ rol episodic,
Favorit”, 1976 ‒ Glen, slujitor la hipodrom,
„Trînta”, 1977 ‒ rol episodic,
„Vreau să cînt”, 1979 ‒ rol episodic,

Cetatea”, 1978 ‒ rol episodic,
„Blînda şi tandra mea fiară”, 1978 ‒ rol episodic,
Şi va veni ziua...”, 1979 ‒ rol episodic,
Codul: „Fulgerul de Sud”, 1980 ‒ rol episodic,
„Hotarul lunii iunie”, 1982 ‒ Ursulescu,
Fii fericită, Iulia”, 1983 ‒ rol episodic,
Pichetul liniştit”, 1985 ‒ Sliusarenco,

Luceafărul”, 1986 ‒ rol episodic,

Revistele „Usturici”:
„Pentru reprezentanţă”, (№8, 1978) ‒ rol,
„A ars”, (№55, 1984) ‒ rol,
„Un serviciu rol”, (№55, 1984) ‒ rol.

Settlements of Moldova and Diaspora

Frumuşica

Statut:
Sat
Prima atestare:
1777
Populația:
476 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Frumuşica a fost menționat documentar în anul 1777.

Read more