16 may 2013, 17:22 Kaleidoscope views 8495
16 may 2013, 17:22 Kaleidoscope views 8495

Uluitor! Piramidă mayaşă, distrusă cu buldozerele (Video)


Foto: lifenews.ru

Cît de ciudat ar părea, una dintre piramidele mayaşe, cu o istorie de peste 2000 de ani în spate, a fost distrusă din greşeală.

Autoritățile din statul Belize din America Centrală acuză o firmă de contrucții că a distrus una dintre cele mai mari piramide mayașe din țară, relatează BBC.

Guvernul a anunţat că piramida Noh Mul din nordul ţării a fost dărîmată pentru construcţia unei străzi în apropiatul oraş Douglas. Templul Noh Mul, din nordul țării, a fost nivelat cu buldozerele de compania constructoare de drumuri în timp ce lucrătorii extrăgeau pietriș pentru drum.

Poliţia susţine că situaţia este acum cercetată. Piramida se află pe un teren privat unde se cultivă sfeclă de zahăr, iar legile prevăd că toate lucrările antice se află sub protecţia autorităţilor. Piramida, de 33 de metri înălţime, ajunsese să fie însă acoperită abundent de vegetaţie şi nu mai avea structura caracteristică, în trepte.

Templul mayaș data din vremuri precolumbiene, vîrsta sa fiind estimată la 2.300 de ani. Acum a rămas în picioare doar o mică parte din construcția antică. Poliția a anunțat că investighează incidentul.

În Belize s-au păstrat numeroase situri arheologice care conțin ruine mayașe. Înainte de sosirea europenilor în America, teritoriul de astăzi al statului se afla în inima civilizației mayașe. Prin urmare, Belize deține cîteva dintre cele mai timpurii și mai importante ruine mayașe.

Keywords:

piramida , America , monument

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
557 locuitori

Bahu este un sat din cadrul comunei Săseni, raionul Călăraşi. Satul Bahu se află în valea rîulețului Bahu, afluent stîng al rîului Cula, la distanţa de 40 km de orașul Călăraşi și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 557 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1907.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.