Go to section: Children
25 march 2016, 15:00 Children views 7203
Cărţi de o valoare îndoielnică au început să apară în R. Moldova
25 march 2016, 15:00 Children views 7203

Cărţi de o valoare îndoielnică au început să apară în R. Moldova

Mai multe cărţi pentru copii de o valoare îndoielnică au început să apară în R. Moldova. La această concluzie s-a ajuns în cadrul conferinţei ştiinţifice „Literatura pentru copii: realizări şi perspective", organizată astăzi de Uniunea Scriitorilor din Moldova.

La eveniment au participat scriitori, artişti plastici, editori, bibliotecari, cadre didactice, directori de licee, redactori şefi ai revistelor pentru copii etc.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM), Arcadie Suceveanu, a menţionat că scopul conferinţei a fost de a analiza şi de a face o radiografie a literaturii pentru copii la momentul actual, precum şi de a găsi o soluţie care să conducă la stoparea proliferării literaturii pentru copii de proastă calitate.

Potrivit preşedintelui USM, în ultimii 10-15 ani apar foarte multe cărţi pentru copii, abecedare cu alfabetul comentat în versuri, cărţi cu caracter cognitiv, scrise sub orice nivel artistic.

„Aceste cărţi nu doar compromit imaginea noastră ca oameni ai scrisului, dar au devenit nocive pentru formarea gustului estetic al copiilor. Acestea subminează literatura bună pe care o avem în acest gen", a constatat Arcadie Suceveanu.

Criticul literar Ana Bantoş a opinat că problema poate fi soluţionată doar contînd pe responsabilitatea editorilor, care acceptă să publice cărţi de o valoare îndoielnică. „Aici s-ar putea implica şi Uniunea Scriitorilor din Moldova, cu condiţia ca să se ţină cont de opinia oamenilor de litere. Bineînţeles, este important rolul celor care elaborează manuale, pentru că tocmai ei trebuie să ţină cont de calitatea literaturii promovată în şcoală", a accentuat Ana Bantoş.

La sfîrşitul conferinţei, participanţii la discuţie au hotărît să adreseze un apel Guvernului R. Moldova prin care să ceară modificarea legii privind activitatea editorială, astfel încît editurile să fie obligate să aibă girul Uniunii Scriitorilor înainte de a fi eliberat ISBN-ul, adică dreptul de a edita, de către Camera Naţională a Cărţii.

„Sperăm că astfel vom putea reglementa şi repara situaţia dezastruoasă care s-a creat în domeniul cărţii pentru copii", a concluzionat preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

carte , copii , literatura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1583
Populația:
167 locuitori

Unteni este un sat din cadrul comunei Horeşti, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 167 de oameni. Satul Unteni a fost menționat documentar în anul 1583.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.