19 june 2014, 10:55 Moldavian grill views 21449
19 june 2014, 10:55 Moldavian grill views 21449

Festivalul "IA Mania" va avea loc în satul Holercani


Foto: moldovenii.md

Circa 130 de meşteri populari din Republica Moldova şi România se vor reuni la 21 iunie în satul Holercani, raionul Dubăsari, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Artelor născute din tradiţii "IA Mania". Anunţul l-au făcut astăzi organizatorii evenimentului într-o conferinţă de presă, informează MOLDPRES.

Nata Albot, organizator al festivalului a spus la conferinţă că Stela Moldovanu va prezenta prima sa expoziţie de broderie. Părintele Savatie Baştovoi va expune genţi din piele cu capac din lemn de măslin, iar Alina Zara va aduce o colecţie de tricouri, pe care sînt imprimate expresii populare, de genul "cai verzi pe pereţi".

Nicoleta Chirică va prezenta o colecţie de genţi şi portmonee cu elemente etno, Mihaela Ivanca - bijuterii din argint cu broderii, iar Mihai Ungureanu, student la Veneţia, va expune picturi.

Totodată, 11 designeri se vor reuni în cadrul Concursului "Mîndria", la care vor fi prezentate colecţii vestimentare inspirate din portul popular. Cîştigătorul competiţiei va pleca în noiembrie curent la Săptămîna Modei de la Oxford.

În cadrul Festivalului "IA Mania" vor avea loc şi ateliere, la care copiii şi maturii vor putea învăţa cum se confecţionează o ie sau cum se face o oală. 60 de gospodine vor arăta cum se prepară sarmale, plăcinte sau mămăligă. Totodată, la festival vor concerta "Alex Calancea Band", Ansamblul de Acordeonişti "Concertino", fanfara de fete de la Holercani, Iurie Sadovnic, Viorel Burlacu, Dara ş.a.

Source: moldpres.md

Keywords:

Festival , Moldova , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1764
Populația:
314 locuitori

Ţipova este un sat din cadrul comunei Lalova, raionul Rezina. Satul Țipova este situat la o distanță de 14 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 314 oameni. Prima mențiune documentară a satului Țipova datează din anul 1764.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.