Go to section: Fine art
11 january 2013, 10:16 Fine art views 10880
11 january 2013, 10:16 Fine art views 10880

Expoziţia pictorului Ilie Cojocaru a fost vernisată la Chişinău


Foto: moldpres.md

La Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi" din Moldova a fost vernisată cea de-a cincea expoziţie personală a pictorului Ilie Cojocaru, relatează MOLDPRES.

Acesta este participant activ la viaţa artistică, începînd cu debutul anilor '70, inclusiv la tabere internaţionale de arte plastice, cu lucrări în colecţii publice şi private din multe ţări ale lumii. Solicitat de agenţie, Ilie Cojocaru a spus că cele 61 de lucrări sînt realizate în ultimii 7-8 ani.

„Îmi doream să fac o expoziţie acum trei ani, la cea de-a 60-a aniversare a mea. Însă am hotărît să vin cu lucrări noi. Sunt în proces de creaţie în permanenţă şi am expus aici ceea ce mă reprezintă acum", a declarat artistul plastic.

La rîndul său, criticul de artă Tudor Braga a menţionat că Ilie Cojocaru s-a remarcat încă de la debutul său ca un talent deosebit, iar astăzi acesta este confirmat pe deplin.

„Are un discurs plastic distinct. În 1999, la expoziţia-concurs de artă plastică contemporană „Saloanele Moldovei" a luat premiul Ministerului Culturii din România", a remarcat Tudor Braga.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Ghenadie Jalbă, a subliniat faptul că, dacă pînă nu demult Ilia Cojocaru făcea pictură figurativă, astăzi face una abstractă, nonfigurativă.

Iar pictorul Andrei Mudrea l-a caracterizat pe autor drept un artist plastic deosebit. „Sunt pictori care pictează pentru a trăi, precum şi pictori care trăiesc pentru a picta. Ilie Cojocaru face parte din a doua categorie. El jertfeşte totul în numele artei", a constatat Andrei Mudrea.

Ilie Cojocaru s-a născut pe 30 martie 1950 în oraşul Ungheni. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală". Aceasta a fost cea de-a V-a expoziţie personală a sa. A participat la expoziţii internaţionale în România, Cehia, Federaţia Rusă, Israel, Spania, SUA, Ucraina, Ungaria şi în alte ţări.

Source: moldpres.md

Keywords:

pictor , expoziție , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
227 locuitori

Brejeni este un sat din cadrul comunei Ciuciuieni, raionul Sîngerei. Localitatatea este situată pe valea rîului Ciuluc la distanța de 2 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004,populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Brejeni a fost menționat documentar în anul 1856.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.