Go to section: Fine art
10 january 2014, 11:12 Fine art views 49203
10 january 2014, 11:12 Fine art views 49203

Unicul monument cu pictura murală din Republica Moldova

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni, sec. XVI-XVII.În Republica Moldova unicul monument, unde se mai păstrează pictura murală, executată în tehnica frescei se află în oraşul Căuşeni, cunoscut prin celebra biserică Naşterea Maicii Domnului.

Datarea acestei biserici este incertă, invocîndu-se diverse versiuni ale etapei iniţiale de înălţare a unui locaş (sec.XVI-XVIII). Cert este, însă faptul că localitatea Căuşenilor a fost pomenită încă pe timpul domniei lui Petru Aron sub denumirea de „Cheşenăul Roşu", că pe locul actualei biserici de piatră a existat cîndva o veche biserică de lemn, pomenită în pisania din interiorul bisericii.

Cert este şi faptul că picturile monumentale realizate în tehnica frescei de zugravii Standul, Radu şi Voicul au fost făcute în intervalul dintre anii 1763-1767, ctitori ai bisericii fiind mitropolitul Proilaviei, Daniel de Side, şi domnitorul Moldovei, Grigore Callimachi. S-a păstrat un document interesant datat cu luna decembrie, 25 leatul 7272 de la "facerea lumii" (anul 1764 d. Hr.) din care aflăm că „Pentru tocmitul bisericii de la Căuşeni, prin mîna dumnealui Costachi biv vel spătar s-au plătit . . . 15 lei".

O particularitate specifică a acestei biserici o prezintă adîncirea ei în pămînt, moment neelucidat pînă în prezent. În cadrul programului iconografic al frescelor bisericii se remarcă rolul important acordat scenelor din Imnul Acatist, situate în pronaos, fuziunii subiectelor Euharistiei şi Divinei Liturghii situate în absidă şi al imaginii arhidiaconului Ştefan, situată într-o nişă de pe peretele nordic al naosului.

Frescă din interiorul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni, 1763-1765.  Arhidiaconul Ştefan. Frescă din biserica Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni.

Keywords:

biserica , Arhitectura , monument

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1682
Populația:
2589 locuitori

Corjova este un sat şi comună din raionul Criuleni. Corjova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Criuleni și la 34 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2589 de oameni. Satul Corjova a fost menționat documentar în anul 1682.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.