Mergi spre compartimentul: Artele plastice
01 octombrie 2014, 11:12 Artele plastice views 48990
01 octombrie 2014, 11:12 Artele plastice views 48990

Unicul monument cu pictura murală din Republica Moldova

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni, sec. XVI-XVII.În Republica Moldova unicul monument, unde se mai păstrează pictura murală, executată în tehnica frescei se află în oraşul Căuşeni, cunoscut prin celebra biserică Naşterea Maicii Domnului.

Datarea acestei biserici este incertă, invocîndu-se diverse versiuni ale etapei iniţiale de înălţare a unui locaş (sec.XVI-XVIII). Cert este, însă faptul că localitatea Căuşenilor a fost pomenită încă pe timpul domniei lui Petru Aron sub denumirea de „Cheşenăul Roşu", că pe locul actualei biserici de piatră a existat cîndva o veche biserică de lemn, pomenită în pisania din interiorul bisericii.

Cert este şi faptul că picturile monumentale realizate în tehnica frescei de zugravii Standul, Radu şi Voicul au fost făcute în intervalul dintre anii 1763-1767, ctitori ai bisericii fiind mitropolitul Proilaviei, Daniel de Side, şi domnitorul Moldovei, Grigore Callimachi. S-a păstrat un document interesant datat cu luna decembrie, 25 leatul 7272 de la "facerea lumii" (anul 1764 d. Hr.) din care aflăm că „Pentru tocmitul bisericii de la Căuşeni, prin mîna dumnealui Costachi biv vel spătar s-au plătit . . . 15 lei".

O particularitate specifică a acestei biserici o prezintă adîncirea ei în pămînt, moment neelucidat pînă în prezent. În cadrul programului iconografic al frescelor bisericii se remarcă rolul important acordat scenelor din Imnul Acatist, situate în pronaos, fuziunii subiectelor Euharistiei şi Divinei Liturghii situate în absidă şi al imaginii arhidiaconului Ştefan, situată într-o nişă de pe peretele nordic al naosului.

Frescă din interiorul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni, 1763-1765.  Arhidiaconul Ştefan. Frescă din biserica Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni.

Cuvinte cheie:

biserica , Arhitectura , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
4240 locuitori

Ermoclia este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Ermoclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4240 de oameni. Satul Ermoclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.