18 april 2019, 00:01 Kaleidoscope views 14977
18 april 2019, 00:01 Kaleidoscope views 14977

Parola cel mai greu de spart: un gînd


Foto: foxnews.com

Scanare oculară? Verificate în doi paşi? Prea puţin! Cercetătorii americani au ridicat ştacheta în ceea ce priveşte siguranţa parolelor propunînd şi testînd utilizarea cele mai personale, mai intime parole din cîte există: un gînd al utilizatorului.

Specialiştii de la Facultatea de Informatică a Universităţii California - Berkeley au creat un dispozitiv care verifică identitatea utilizatorului pe baza undelor cerebrale, înregistrate prin electroencefalogramă (EEG), relatează TechCrunch.

În locul parolelor alfanumerice folosite în mod obişnuit, acest dispozitiv utilizează ca „parolă” un gînd.

Echipa de cercetători, condusă de John Chuang, a dezvoltat metoda folosind un sistem simplu de captare a undelor cerebrale, o „cască” Neurosky Mindset, în valoare de 200 $, care utilizează tehnologia Bluetooth pentru a autentifica utilizatorii.

Cu ajutorul undelor cerebrale, autentificarea se poate face cu un grad foarte mare de precizie.

În timp ce purtau căştile, voluntarii au realizat  mintal 7 acţiuni, timp în care cercetătorii le-au înregistrat undele cerebrale. 

Iniţial, toţii participanţii au îndeplinit aceleaşi 3 sarcini: s-au concentrat asupra respiraţiei, apoi şi-au imaginat că îşi mişcă un deget în sus şi în jos, iar în al treilea rînd au trebuit să asculte un anumit sunet şi să se reacţioneze concentrîndu-se asupra unui punct de pe o hîrtie, atunci cînd auzeau sunetul respectiv.

Înregistrarea şi măsurarea undelor cerebrale în cursul acestor activităţi a dus la crearea unui tipar de referinţă pentru fiecare participant.

Studiind undele cerebrale ale subiecţilor în timpul acţiunilor mintale personalizate şi corelîndu-le cu parametrii de referinţă, cercetătorii au putut identifica o „semnătură EEG” distinctă pentru fiecare utilizator. 

Astfel, chiar în cazul puţin probabil în care doi voluntari s-ar gîndi la acelaşi lucru, semnătura EEG unică a fiecăruia dintre ei ar împiedica spargerea „parolei mentale” a unuia de către celălalt.

Personalizînd modul de autentificare în acest  mod, cu ajutorul căştilor folosite, rata de eroare a fost sub 1%, comparabilă cu cea obţinută prin metode mai invazive de măsurare a semnalelor EEG.

 

Sursa: FOXNews

Keywords:

descoperire , stiinta , om , parola , securitate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
1954 locuitori

Leuşeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Leuşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 15 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1954 de oameni. Satul Leușeni a fost menționat documentar în anul 1609.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.