17 september 2012, 09:35 Kaleidoscope views 5936
17 september 2012, 09:35 Kaleidoscope views 5936

Impozit pe ploaie într-un oraş lituanian

Criza financiară din Lituania obligă autorităţile locale să caute noi mijloace de umplere a vistieriei. Cel mai original mod a fost găsit în Klaipeda. Acolo s-a introdus impozitul pe ploaie, relatează rus.ruvr.ru.

Consiliul urban a declarat că în buget nu au mai rămas bani pentru repararea canalizării şi a propus ca această să fie plătită de locuitori. Preţurile pentru curăţarea sistemului de canalizare din Klaipeda de apa de ploaie acumulată nu sunt deloc mici: mai mult de un dolar pe metru cub. Potrivit directorului general de la KLAIPEDOS VANDUO, Leonas Makunas, întreprinderii sale îi plătesc deja impozitul pe ploaie persoanele juridice. Acum a venit şi rîndul cetăţenilor simpli să o facă.

„Apa de ploaie, care ajunge în canalizare, supraîncarcă sistemul de curăţare. Dacă o persoană are nevoie de un sistem de acumulare a apei de ploaie, el trebuie să-l construiască. Sau el trebuie să semneze cu noi un contract şi să plătească pentru că apa de ploaie ajunge în canalizarea urbană. Doar în luna august, în vestul Lituaniei au căzut peste 2 cm de precipitaţii”.

Mecanismul de percepere a noului impozit încă nu a fost elaborat. Dar deja se ştie ca dacă o gospodărie nu are sistem de canalizare propriu, proprietarul trebuie să plătească impozit. Dacă nu vrea, atunci va trebui să strîngă apa de ploaie în butoaie şi găleţi, s-o transporte în afara teritoriul oraşului şi s-o recicleze în mod corespunzător. Noua lege a autorităţilor lituaniene a fost percepută de locuitorii din Klaipeda cu o ironie amară. Ei au propus oficialilor să nu împiedice zborul fanteziilor şi să pună impozit şi pe valurile din mare şi pe porumbeii care stau pe balcoane.

Pe orăşeni îi indignă încă o problemă: cine va controla procesul şi ce amenzi sunt prevăzute pentru cei care încalcă legea ploii. Unii dintre locuitorii deja au început să se gîndească să se mute din acest oraş. Aşa este mai econom. Potrivit sinopticilor lituanieni, în regiunile estice şi sudice ale ţării cad de aproape două ori mai puţine precipitaţii. Nici oficialii nu sunt acolo atît de inventivi ca cei din Klaipeda.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
80 locuitori

Cuşelăuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mari, raionul Soldăneşti. Satul Cușelăuca este situat la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Cușelăuca datează din anul 1790.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.