Section filter

Cuşelăuca, district Şoldăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
80 locuitori

Cuşelăuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mari, raionul Soldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 0.86 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.05 km. Satul Cușelăuca este situate la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Prima mențiune documentară a satului Cușelăuca datează din anul 1790.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni, dintre care 52.50% -bărbaţi și 47.50% - femei. Structura etnică a populaţiei arată astfel: 95.00% - moldoveni, 2.50% - ucraineni, 2.50% - ruşi.

[top]Monumente istorice

În satul Cușelăuca se află Mănăstirea de maici „Cuşelăuca” fondată în anul 1786, pe o pantă, lîngă rîulețul Ciorna. Din partea de est, mănăstirea este deschisă, iar din celelalte părţi înconjurată de păduri. A fost întemeiată de Maria Tocanos din satul Cotiujeni, călugărită cu numele Mitrodora. Mănăstirea are două biserici – cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii Cuşelăuca a fost zidită în 1841. Monumentul a avut drept ctitori pe arhimandritul Nicandru, confesor la Casa Arhierească din Chișinău, şi pe sora acestuia, schimonahia Irina, care, în anul 1841 fusese egumenă a mănăstirii. În arhitectura bisericii se simte influenţa neoclasicismului rus. Biseric este un monument de importanţă naţională.

[top]Istoria localitații

Prima mențiune documentară a satului Cușelăuca datează din anul 1790.

Comments

 (0)

Settlements of Moldova and Diaspora

Hlinaia Mică

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
51 locuitori

Hlinaia Mică este un sat din cadrul comunei Rotunda, raionul Edineţ. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 de oameni. Satul Hlinaia Mică a fost întemeiat la sfîrșitul secolului XIX. Relieful zonei este deluros, cu soluri de ciornoziom. Localnicii au folosit izvoarele pentru a amenaja cîteva lacuri artificiale, apa cărora este folosită pentru irigare.

Read more