04 october 2012, 14:55 Kaleidoscope views 3716
04 october 2012, 14:55 Kaleidoscope views 3716

Dacă Luna nu ar fi existat


Foto: tainy.net

Imaginaţi-vă lumea noastră răvăşită de uragane, cu temperaturi variind de la căldură înăbuşitoare la îngheţ. Ziua ar dura numai şase ore, iar viaţa ar lua doar forme primitive. Aceasta ar fi putut fi planeta noastră, dacă Luna nu ar fi existat.

Îndepărtarea Lunii de Terra a schimbat complet faţa planetei noastre. Forţa gravitaţiei ei a creeat maree de mii de metri înălţime, învolburînd oceanele Pămîntului. Aceasta a avut ca şi consecinţă apariţia compuşilor chimici complecşi, lucru care a dus în cele din urmă la apariţia vieţii, îi citează pe savanți Livescience.com.  

Enormele maree mai joacă însă un rol esenţial în istoria Terrei. Ajută la linişterea întregii atmosfere a planetei, făcînd-o mai primitoare şi permiţînd evoluţia formelor de viaţă complexe. Impactul care a creat Luna a făcut ca Terra să se rotească mai repede. Această rotaţie rapidă are efecte devastatoare asupra planetei, deoarece este unul dintre cei mai importanţi factori pentru climă. Rotirea crează vînturi şi vîrtejuri în atmosferă. Cu cît mai mare e rotaţia, cu atît sunt mai mari şi violente vînturile. Cînd are loc azi un uragan cu vînturi de 160 km/h, sunt smulşi copaci, casele rămîn fără acoperişuri, au loc inundaţii masive, dar peste o zi-două s-a terminat. Imaginaţi-vă o lume în care aceste vînturi sunt permanente. De exemplu, Jupiter face o rotație completă în circa zece ore. De aceea uraganele pe Jupiter sunt enorme ca putere și durează cîteva secole!

Acesta este un climat total nefavorabil evoluţiei vieţii în forme complexe. Dar odată cu încetinirea rotaţiei Terrei, atmosfera nu mai biciuieşte planeta. Vînturile de forţa unui uragan nu mai sunt o obişnuinţă şi apar forme complexe de viaţă pe planeta relativ liniştită.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
596 locuitori

Alexandru cel Bun este un sat din cadrul comunei Voloviţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 596 de oameni. Satul Alexandru cel Bun a fost înființat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.