10 aprilie 2012, 14:55 Caleidoscop views 3722
10 aprilie 2012, 14:55 Caleidoscop views 3722

Dacă Luna nu ar fi existat


Foto: tainy.net

Imaginaţi-vă lumea noastră răvăşită de uragane, cu temperaturi variind de la căldură înăbuşitoare la îngheţ. Ziua ar dura numai şase ore, iar viaţa ar lua doar forme primitive. Aceasta ar fi putut fi planeta noastră, dacă Luna nu ar fi existat.

Îndepărtarea Lunii de Terra a schimbat complet faţa planetei noastre. Forţa gravitaţiei ei a creeat maree de mii de metri înălţime, învolburînd oceanele Pămîntului. Aceasta a avut ca şi consecinţă apariţia compuşilor chimici complecşi, lucru care a dus în cele din urmă la apariţia vieţii, îi citează pe savanți Livescience.com.  

Enormele maree mai joacă însă un rol esenţial în istoria Terrei. Ajută la linişterea întregii atmosfere a planetei, făcînd-o mai primitoare şi permiţînd evoluţia formelor de viaţă complexe. Impactul care a creat Luna a făcut ca Terra să se rotească mai repede. Această rotaţie rapidă are efecte devastatoare asupra planetei, deoarece este unul dintre cei mai importanţi factori pentru climă. Rotirea crează vînturi şi vîrtejuri în atmosferă. Cu cît mai mare e rotaţia, cu atît sunt mai mari şi violente vînturile. Cînd are loc azi un uragan cu vînturi de 160 km/h, sunt smulşi copaci, casele rămîn fără acoperişuri, au loc inundaţii masive, dar peste o zi-două s-a terminat. Imaginaţi-vă o lume în care aceste vînturi sunt permanente. De exemplu, Jupiter face o rotație completă în circa zece ore. De aceea uraganele pe Jupiter sunt enorme ca putere și durează cîteva secole!

Acesta este un climat total nefavorabil evoluţiei vieţii în forme complexe. Dar odată cu încetinirea rotaţiei Terrei, atmosfera nu mai biciuieşte planeta. Vînturile de forţa unui uragan nu mai sunt o obişnuinţă şi apar forme complexe de viaţă pe planeta relativ liniştită.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
745 locuitori

Etulia Nouă este un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 118 km de municipiul Comrat și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 745 de oameni. Satul Etulia Nouă a fost menționat documentar în anul 1890.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.