16 october 2013, 11:45 Celebrities views 9050
16 october 2013, 11:45 Celebrities views 9050

Ion Druţă a fost omagiat la Academia de Ştiinţe a Moldovei


Foto: moldpres.md

Scriitorul-academician Ion Druţă a fost omagiat pe 15 octombrie, în cadrul unei şedinţe festive, la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), la 85 de ani de la naştere. Evenimentul a fost organizat de către instituţia-gazdă, Ministerul Culturii şi Institutul de Filologie al AŞM. Aici au fost lansate cărţile Ion Druţă, Opere, volumele V-VI (Chişinău), „Vatra Blajinilor” (Bucureşti) şi „Odinocestvo duha” (Moscova), toate apărute în 2013, iar omagiatul a ţinut o prelegere publică, informează MOLDPRES.

În discursul său preşedintele AŞM, Gheorghe Duca a apreciat înalt meritele scriitorului, afirmînd că este un clasic în viaţă. „Ion Druţă este autorul unor vaste pînze epice. El este în acelaşi timp şi un mare pictor al peisajului”, a remarcat preşedintele AŞM.

Cu un cuvînt de felicitare s-a adresat către scriitor viceministrul Culturii Gheorghe Postică. „Ion Druţă este o personalitate care marchează poporul nostru. El înseamnă o epocă istorică întreagă. Ion Druţă reprezintă o axă spirituală, un reper moral foarte important, care trebuie păstrat şi protejat”, a declarat Gheorghe Postică.

În continuare, acad. Nicolae Bileţchi a vorbit despre cartea lui Ion Druţă „Vatra Blajinilor”, apărută la Bucureşti. Apoi, în cadrul lecturilor academice, Ion Druţă a ţinut o prelegere publică.

„Aici, la Chişinău, am o fină. Ea se numeşte Piaţa Marii Adunări Naţionale. De cîte ori vin la Chişinău, trec pe la ea. De fiecare dată ea arată altfel. În primul rînd, a suferit foarte mult economia Moldovei. A doua pierdere este cultura. Cel mai mult, însă, au avut de suferit familiile din Republica Moldova, care se destramă necontenit. Ruinarea familiei a venit de la sărăcie”, a constatat scriitorul.

Potrivit lui, Republica Moldova are nevoie de o Lege a Diasporei, ca cei plecaţi la muncă peste hotare să fie ocrotiţi. De asemenea, el i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni să se gîndească bine atunci, cînd o dată în patru ani se duc la alegeri şi cînd, cu adevărat, într-o singură zi, Republica Moldova este liberă.

Ion Druţă s-a născut pe 3 septembrie 1928 în satul Horodişte judeţul Soroca. A debutat editorial cu volumul de schiţe şi povestiri „La noi în sat” (1953), urmat de „Poveste de dragoste” (1954), care impune o formulă lirico-poetică, cucerind cititorul prin stilul crengian şi sadovenian.

Este membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992). În 2008 a fost distins cu Premiul de Stat al Republicii Moldova.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1732
Populația:
353 locuitori

Sărăței este un sat din cadrul comunei Hîrjău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Rîbnița și la 106 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 353 de oameni. Satul Sărăței a fost menționat documentar în anul 1732.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.