06 october 2016, 09:55 Celebrities views 10068
06 october 2016, 09:55 Celebrities views 10068

Astăzi Aurelia Roman va fi petrecută pe ultimul drum

Astăzi o vom petrece pe ultimul drum, pe cea care a fost Aurelia Roman (1933-2016), talentata pictoriță scenograf, care a stat la baza constituirii cinematografii moldovenești.

Împreună cu soțul său, Stanislav Bulgakov (1927-1988), cu care a muncit cot la cot din primii ani de la înființarea Studioului „Moldova-film" la peliculele talentaților regizori moldoveni Mihail Calic, Emil Loteanu, Valeriu Gagiu etc., reușind să ridice cultura cinematografiei naționale la nivel mondial în doar cîteva decenii. Privind astăzi peliculele nemuritoare: „Omul merge după soare", „Insula vulturilor", „Poienile roșii", „Ultimul haiduc" etc. ne dăm seama ce lucru mare a fost pe umerii pictorilor scenografi și cît de mare este aportul lor la reușita filmelor.

Aurelia Roman a fost un pictor talentat, un om cu literă mare, foarte muncitoare și perfecționistă. Practic toți regizorii atît cei consacrați, cît și începătorii își doreau să colaboreze cu ea. E mare păcat că efortul atîtor generații de a ne ridica nivelul de cultură și a dezvolta cinematografia e acum doar o poveste frumoasă a unei Epoci de Aur din cinematografia moldovenească și că odată cu trecerea în neființă a unor talente precum Aurelia Roman rămînem doar cu amintirile, fără să putem face să renască în Moldova această artă a frumosului – Cinematografia.

Portalul Moldovenii md. aduce sincere condoleanțe familiei îndurerate și îi îndeamnă pe toți să aprecieze oamenii talentați, oferindu-le suport, dar mai cu seamă să nu uite cine a adus cu adevărat faimă țării noastre, înscriind prin abnegație și talent pagini de aur în istoria țării noastre.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
4916 locuitori

Vărzăreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şendreni şi Vărzăreşti. Localitatea este situată la hotar cu oraşul Nisporeni şi la o distanţă de 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Vărzăreşti constituia 4916 oameni. Prima atestare documentară a satului Vărzăreşti datează din anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.