29 november 2013, 14:35 Celebrities views 9559
29 november 2013, 14:35 Celebrities views 9559

S-a stins din viaţă actriţa de teatru şi film Nina Vodă-Mocreac


Ieri seară, la ora 21.00, s-a stins din viaţă distinsa actriţă de teatru şi film Nina Vodă-Mocreac, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, feciorul actriţei, interpretul Ricu Vodă a spus că ea a decedat la Spitalul Cancelariei de Stat după ce a suportat al cincilea atac de cord.

„Este o pierdere enormă pentru noi. A făcut parte din generaţia de aur care a fondat Teatrul „Luceafărul". A fost una dintre puţinele actriţe dramatice, mai rar întîlnite în Republica Moldova. Avea o mare dragoste faţă de adevăr. Din această cauză a suferit nespus de mult", a declarat pentru MOLDPRES directorul Teatrului „Luceafărul" Boris Focşa.

La rîndul său, preşedintele Uniunii Teatrale Alexandru Grecu a menţionat că, pe lîngă faptul că au fost o revelaţie în cultura noastră, Teatrul „Luceafărul" şi Nina Vodă-Mocreac au făcut o revoluţie în conştiinţa naţională.

„I-au trezit pe moldoveni din somnul cel de moarte pentru a-şi căuta propria identitate. A fost o mare artistă şi una dintre cele mai îndrăgite actriţe de film. În filmul „Se caută un paznic", regizat de soţul său, poetul Gheorghe Vodă, ea a jucat Moartea. Spre marele nostru regret, de această dată moartea a învins-o", a constatat preşedintele UNITEM.

Nina Vodă-Mocreac s-a născut la 5 mai 1937 în satul Vadul-lui-Leca, raionul Teleneşti. În 1960, a absolvit Şcoala teatrală „B. Şciukin" din Moscova. În acelaşi an se întoarce la Chişinău pentru a fonda teatrul republican pentru copii şi tineret „Luceafărul".

A jucat numeroase roluri în spectacolele „Casa Bernardei Alba" de G. Lorca (Bernarda), „Copiii şi merele" de C. Condrea, (Veta), „Căsătoria" de N.V. Gogol, (Agafia Tihonovna), „Ippolit şi alţii" (Corifeu), „O tragedie optimistă" de Vs. Vişnevski (Femeia bătrînă), „Păsările tinereţii noastre" de I. Druţă (Artina)ş.a.

De asemenea, a jucat în filmele „Ultima noapte în rai" (Alexandra), „Se caută un paznic" (Moartea), „Singur în faţa dragostei" (Lidia Negrescu), „Trînta" (Axenia) etc.

Mîine, între orele 11.00 şi 12.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al actriţei va fi expus la Teatrul „Luceafărul". Ea va fi înmormîntată la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău, alături de regretatul său soţ, poetul Gheorghe Vodă.

Keywords:

teatru , moldovenii , actori

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1932 locuitori

Iurceni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iurceni și Mîrzoaia. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1932 de oameni. Satul Iurceni a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.