22 june 2021, 09:30 Moldovan reality views 1833
Declarație: ”Opinia românilor este mai importantă decît opinia Bruxelles-ului?”
Photo: izborsk.md
22 june 2021, 09:30 Moldovan reality views 1833

Declarație: ”Opinia românilor este mai importantă decît opinia Bruxelles-ului?”

La Forumul diplomatic care a avut loc în weekend-ul trecut, ministrul de Externe al României a cerut Ucrainei să recunoască oficial limba moldovenească drept "inexistentă". Cu o reacția la această declarație a venit expertul politic Victor Borșevici, care într-un comentariu pentru portal Noi.md a spus că acest lucru e inacceptabil.

În opinia sa, această declarație a ministrului român este echivalentă cu a spune că limba ucraineană nu există, dar este un dialect al limbii ruse.

"Dacă limba moldovenească este un dialect, atunci și limba ucraineană este un dialect. Faptul este că limba moldovenească se regăsește în cronici mult mai devreme decît cea care a fost numită mai târziu limba română. E ca și cum nepotul se dezice de bunicul său. Nicăieri în cronicile din perioada lui Ștefan cel Mare nu găsim termenul de "românesc" și alte derivate ale acestuia. Cu toate acestea, dacă e să luăm în considerare faptul că moldovenii au fost cei care au întemeiat România modernă, bunicului ar trebui să-i fie obijduitor pentru nepotul său nerecunoscător", crede Borșevici.
Expertul a exprimat, de asemenea, opinia că România a hotărît să profite de instabilitatea politică din Ucraina.

"Limba moldovenească este înregistrată în UE ca limbă oficială a țării. Reiese că opinia românilor este mai importantă decît cea a Bruxelles-ului?"- a spus expertul.
Potrivit lui Victor Borșevici, noi trăim într-o perioadă în care societatea este manipulată, de aceea oficialii au hotărît să profite de acest lucru.

La vremea sa, Mîntuitorul a spus: "Iertă-i Doamne, că nu știu ce fac", a concluzionat Borșevici.

Vă reamintim că informații despre limba moldovenească, precum și despre dicționarul ruso-moldovenesc/român pot fi găsite pe site moldovenii.md

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
1269 locuitori

Jora de Jos este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1269 de oameni. Satul Jora de Jos a fost menționat documentar în anul 1574.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.