11 november 2012, 10:35 Moldovan reality views 3122
11 november 2012, 10:35 Moldovan reality views 3122

Patronii vor fi obligaţi să achite primele trei zile de concediu medical pentru angajat

Angajatorul va fi obligat să achite prima, a doua şi a treia zi calendaristică de incapacitate de muncă a salariatului, cauzate de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă. Pînă în prezent, prima zi de concediu medical era suportată de angajat, patronii de întreprinderi achitau salariatului doar pentru a doua, a treia şi a patra zi din concediul medical, iar plăţile pentru următoarele zile erau suportate din contul bugetului asigurărilor sociale de stat, transmite MOLDPRES.

Modul de calculare a îndemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă va fi schimbat, în conformitate cu modificările legislative, ce au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial.

Documentul prevede că din cea de-a patra zi calendaristică şi pînă la ultima zi de concediu medical, îndemnizaţia urmează să fie achitată din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat. Schimbarea modului de plată a îndemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este condiţionată de decizia Curţii Constituţionale, din 10 aprilie 2012, care a declarat neconstituţionale modificările la Legea privind îndemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă, potrivit cărora angajaţii erau obligaţi să achite din cont propriu prima zi din concediul de boală.

Astfel, legea prevede că îndemnizaţiile stabilite pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă, survenite după 10 aprilie, se reexaminează în condiţiile prezentei legi.

Pentru implementarea legii în cauză, estimativ sînt necesare circa 30,7 milioane de lei (circa 2 mln de euro).

Potrivit datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, doar în 2010, cheltuielile totale la plata îndemnizaţiilor pentru concediile medicale au constituit 600 milioane de lei, notează MOLDPRES.

 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1821
Populația:
470 locuitori

Saca este un sat din cadrul comunei Ghelăuza, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Strășeni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 470 de oameni. Satul Saca a fost menționat documentar în anul 1821.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.