11 noiembrie 2012, 10:35 Realitatea moldovenească views 3129
11 noiembrie 2012, 10:35 Realitatea moldovenească views 3129

Patronii vor fi obligaţi să achite primele trei zile de concediu medical pentru angajat

Angajatorul va fi obligat să achite prima, a doua şi a treia zi calendaristică de incapacitate de muncă a salariatului, cauzate de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă. Pînă în prezent, prima zi de concediu medical era suportată de angajat, patronii de întreprinderi achitau salariatului doar pentru a doua, a treia şi a patra zi din concediul medical, iar plăţile pentru următoarele zile erau suportate din contul bugetului asigurărilor sociale de stat, transmite MOLDPRES.

Modul de calculare a îndemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă va fi schimbat, în conformitate cu modificările legislative, ce au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial.

Documentul prevede că din cea de-a patra zi calendaristică şi pînă la ultima zi de concediu medical, îndemnizaţia urmează să fie achitată din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat. Schimbarea modului de plată a îndemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este condiţionată de decizia Curţii Constituţionale, din 10 aprilie 2012, care a declarat neconstituţionale modificările la Legea privind îndemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă, potrivit cărora angajaţii erau obligaţi să achite din cont propriu prima zi din concediul de boală.

Astfel, legea prevede că îndemnizaţiile stabilite pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă, survenite după 10 aprilie, se reexaminează în condiţiile prezentei legi.

Pentru implementarea legii în cauză, estimativ sînt necesare circa 30,7 milioane de lei (circa 2 mln de euro).

Potrivit datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, doar în 2010, cheltuielile totale la plata îndemnizaţiilor pentru concediile medicale au constituit 600 milioane de lei, notează MOLDPRES.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
747 locuitori

Hîrjauca este un sat și comună în raionul Călărași. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Leordoaia, Hîrjauca, Mîndra, Palanca. Satul Hîrjauca se află la o distanță de 25 km de orașul Călărași și la 71 km de Chișinău. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor și este una din principalele stațiuni balneologice din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 747 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hîrjauca datează din anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.