25 february 2015, 17:07 Moldovan reality views 7908
Iohannis: „Vreau să știu cum liderii politici din RM intenţionează să-şi realizeze promisiunile
25 february 2015, 17:07 Moldovan reality views 7908

Iohannis: „Vreau să știu cum liderii politici din RM intenţionează să-şi realizeze promisiunile"

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că „România va face tot posibilul pentru a sprijini Republica Moldova pe calea sa europeană". Potrivit agenţiei „INFOTAG", astfel oficialul român a declarat marţi seara în cadrul conferinţei de presă comune cu Preşedintele Moldovei, în cadrul vizitei oficiale la Chişinău.

„România şi Uniunea Europeană au avut mari aşteptări şi speranţe în privinţa Moldovei în contextul promisiunilor şi rezultatelor alegerilor din 30 noiembrie 2014. Mi-a,m dorit să sosesc mai devreme la Chişinău în prima vizită oficială, dar am fost nevoit să aştept formarea Guvernului", a spus Iohannis.

El a subliniat că „România este deschisă pentru continuarea dialogului politic şi acordarea sprijinului necesar RM în realizarea proiectelor începute, precum şi integrării europene".

„Integrarea în UE este unica garanţie a unui viitor prosper, în condiţii de securitate, prosperitate şi bunăstare a cetăţenilor RM. Un exemplu elocvent a faptului că aceasta este unica variantă pentru modernizarea Moldovei sunt statele din Europa de Est, inclusiv România. Ne dorim ca şi România să fie un partener solid şi de încredere pentru statele vecine – Moldova şi România – pe calea lor spre Europa", a spus liderul român.

Preşedintele a exprimat speranţa că „calea europeană", promisă cetăţenilor RM în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, va fi continuată.

Iohannis a subliniat necesitatea continuării în RM a reformelor din economie, finanţe, justiţie, precum şi lupta cu corupţia. Răspunzând la întrebările jurnaliştilor despre cum România a reuşit să creeze instituţii independente, care cu adevărat luptă cu corupţia, Preşedintele a spus că pentru aceasta sunt necesare două componente – „voinţa poporului şi voinţă politică".

„Dacă oamenii vor dori şi se vor pronunţa împotriva corupţiei, politicienii vor fi nevoiţi să ia în considerare dorinţele cetăţenilor. Acesta fapt este necesar, deoarece corupţia afectează bunăstarea oamenilor. La noi s-a dat dovadă de asemenea voinţă cu sprijinul partenerilor europeni. Recomand RM să procedeze la fel", a spus Preşedintele.

Întrebat de jurnalişti despre întrevederea ce urmează cu liderii celor trei partide proeuropene, unul dintre care nu face parte din coaliţie, Iohannis a spus că „aceste întrevederi sunt foarte importante la moment, când tensiunea a dispărut datorită formării Guvernului".

„Îmi este important să aflu cum aceşti lideri politici intenţionează să-şi realizeze promisiunile privind continuarea cursului RM spre integrarea în Europa. Aceste promisiuni au fost făcute, vreau să ştiu cum politicienii văd realizarea acestor promisiuni", a subliniat Iohannis.

Source: www.infotag.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1902 locuitori

Popeştii de Jos este un sat şi comună din raionul Drochia. Popeştii de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 28 km de orașul Drochia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1902 oameni. Satul Popeştii de Jos a fost menționat documentar în anul 1606.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.