Go to section: Nature and tourism
04 november 2013, 09:45 Nature and tourism views 8683
04 november 2013, 09:45 Nature and tourism views 8683

În unele raioane din stînga Nistrului, apa s-a ridicat pînă la nivelul critic


Foto: moldpres.md

În unele raioane din regiunea transnistreană, apa în Nistru s-a ridicat pînă la nivelul critic. Situaţia este monitorizată zilnic, iar serviciile de protecţie civilă din teritoriu afirmă că, deocamdată, nu există motive de îngrijorare, transmite MOLDPRES cu referire la surse electronice.

Potrivit unui comunicat, stratul de zăpadă din munţii Carpaţi a început să se topească cu două săptămîni în urmă. Tot atunci, s-a mărit considerabil debitul apei în zona hidrocentralei Novodnestrovsk, situată în cursul superior al Nistrului, pe teritoriul Ucrainei. Zilele trecute a fost anunţat cod galben de inundaţii pe rîul Nistru, însă autorităţile transnistrene susţin că pentru moment starea de lucruri este sub control.

„Cod galben nu înseamnă neapărat situaţie excepţională. Acest avertisment este pentru localităţile riverane care nu sînt protejate de diguri şi riscă să fie inundate”, au menţionat surse de la hidrocentrala de la Dubăsari.

Digurile din Transnistria sînt calculate pentru un debit al apei de 3000 de metri cubi pe secundă. În prezent, debitul pe Nistru la Novodnestrovsk este de 1700 de metri cubi pe secundă, iar la Dubăsari – 1100 de metri cubi pe secundă. Este de notat că, în timpul inundaţiilor din vara anului 2008, debitul apei la hidrocentrala de la Dubăsari era de trei mii de metri cubi pe secundă. Nivelul normal este de 700 de metri cubi pe secundă, iar specialiştii anunţă că la acest regim pe Nistru se va reveni deja la finele săptămînii curente.

Cele mai slab protejate sectoare de diguri sînt înregistrate în raionul Grigoriopol, în zona satelor Teia şi Tocmazeia. Aici, nivelul apei în Nistru a atins marja critică.

La rîndul lor, serviciile de protecţie civilă din autoproclamata rmn au informat că nivelul apei în rîul Nistru este monitorizat nonstop. Totodată, organele de profil s-au asigurat şi au pregătit toată tehnica şi materialele necesare în caz de avariere a digurilor.

Conform specialiştilor, o altă ridicare a nivelului apei în Nistru se aşteaptă la mijlocul verii, fenomenul fiind agravat şi de ploile sezoniere. Pe de altă parte, cantitatea de zăpadă stocată în Carpaţi este mai mică faţă de anul trecut, fapt ce ar trebui să excludă cazuri de situaţii excepţionale.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1699
Populația:
5465 locuitori

Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău.  Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea. 

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.