Filtru pe categorii
  • 2011
  • page views Vizualizări

Bahmut și Veverița, Calarași

Колодец у трассы вблизи с. Бахмут зимой

Satul Bahmut se află la aproximativ 70 km de Chișinău, dacă e să mergi în direcţia orăşelului Ungheni şi la 20 de km de Călăraşi. La 1,5 km de sat se află gara feroviară cu acelaşi nume. Împrejurimile satului şi cele ale gării Bahmut (astăzi satul Pojorîta), sînt deosebit de pitoreşti, pentru că este împrejmuită de Codri. Între sat şi gara feroviară, la 3 km de şosea, în pădure se află satul Veveriţa. Specificul său constă în faptul, că el practic este construit în pădure. În sat încă în anii 60 ai secolulului al XX-lea exista o biserică veche, care începînd cu anii 50 a fost folosită ca depozit, dar avea încă acoperiş. În prezent din ea au rămas doar ruine. Începînd din anul 2000 a început construcţia mănăstirii.

Вид на село Бахмут со стороны заповедника

Deasupra satului Bahmut în partea stîngă a şoselei (cu faţa la Ungheni) se  întind rezervaţiile cu păduri, iar la aproximativ 7 km distanţă de vîrful dealului lîngă satul Rădenii Vechi, Ungheni se află rezervaţia ştiinţifică naturală „Plaiul fagului”, cu suprafaţa de mai mult de 5 mii de ha. Tot acolo e situat ocolul silvic Rădeni. După satul Bahmut şi în satul Veveriţa sînt la fel ocolurile sale silvice.

Aceste locuri prin anii 60-70 ai secolului al XX-lea au atras atenţia turiştilor ocazionali, ceea ce a făcut ca mai apoi să fie construite cîteva staţiuni turistice. Însă pădurea din rezervaţie este închisă pentru vizitator din partea stîngă a satului Bahmut în afară de cîteva sectoare. Pădurile din partea dreaptă a şoselei nu intră în componenţa rezervaţiei şi pot fi vizitate de toţi doritorii.

Дорога в с. Веверица, виден купол монастыря

În apropierea satului Bahmut se află iazul domnesc. Satul Bahmut este situat la graniţă cu raioanele Călăraşi şi Ungheni.

 Bahmut şi Veveriţa, Călăraşi - album foto

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mireşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
915 locuitori

Mireşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mireşti și Chetroşeni. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 915 oameni. Satul Mirești a fost menționat documentar în anul 1643.

Citeşte mai departe