Filtru pe categorii
  • 2012
  • page views Vizualizări

Arcul Geodezic Struve din satul Rudi, Soroca

Platforma şi monumentul Arcului Geodezic Struve din satul Rudi

Am amintit în una din publicaţiile noastre anterioare Rudi-Arioneşti despre obiectul în cauză, o serie de împrejurări, însă, ne fac să vă povestim despre acest monument unic, oferindu-vă mai multe detalii.

Am revenit la această temă pentru că Arcul Geodezic Struve din apropierea satului Rudi, Soroca este unicul monument din Moldova inclus de UNESCO în lista atracţiilor culturale şi naturale mondiale. În prezent pe lista se numără aproximativ 1000 de obiecte, fiecare dintre ele constituie o mîndrie pentru fiece ţară aflată pe ea. Mai mult decît atît, includerea în această listă ne permite să sperăm că monumentele indicate acolo vor atrage turişti din toate colţurile lumii. Ca să fim corecţi, trebuie să vă spunem că Republica Moldova a mai depus două cereri pentru includerea în lista UNESCO, una în anul 2007 ‒ referitor la Complexul istoric şi natural Orheiul Vechi, iar cea de-a doua în anul 2011 ‒ pentru cernoziomurile stepei Bălţi. Cu toate acestea, Orheiul Vechi, aşa şi nu a fost aprobat de către comisia specială, din cauza faptului că partea moldovenească nu a respectat un şir de cerinţe, care ţin de întreţinerea şi restaurarea monumentului.

Cel de-al doilea motiv, e că dispunem de un material unic de la ceremonia de inaugurare a Arcului Geodezic Rudi din 17 iunie 2006. Cel de-al treilea motiv este locaţia acestui monument, iar ultimul motiv este starea sa actuală.

Platforma monumentului înainte de ceremonia de deschidere

Pentru început o scurtă informaţie despre autorul acestui monument cultural-istoric, unic în felul său:

Friedrich Georg Wilhelm Struve, fiul lui Iakov, iar, prin urmare, în Rusia ‒ Vasili Iakovlevici Struve s-a născut la 15 aprilie 1793 în Altona, în apropiere de Hamburg, unde tatăl său era director de gimnaziu. Către vîrsta de 15 ani Struve junior, ocupîndu-se cu tatăl său, în cea mai mare parte cu filologia, era deja pregătit pentru admiterea la universitate. În această perioadă fratele său mai mare preda la gimnaziul din Dorpat. În mare parte datorită acestui fapt, dar şi din dorinţa de a evita mobilizarea în armata lui Napoleon, el fuge din Germania în Rusia şi devine student la Universitatea din Dorpat.

Sub conducerea lui W. Struve, geodez militar, generalului Karl Tenner, Ch. Ganstena şi N. Zelander, „geometri a trei naţiuni” (Rusia, Norvegia, Suedia), au realizat începînd cu anul 1816 şi pînă în 1852 una dintre cele mai renumite măsurări a arcului meridianului din istoria geodeziei, care se întinde de la Oceanul Arctic (oraşul Hammerfest, Norvegia) pînă la gura de vărsare a rîului Dunăre (satul Necrasovca Veche din Ucraina), care a fost numit ‒ „Arcul Struve”.

Arcul Geodezic Struve – este arcul meridianului 25° 20' (cu lungimea de peste 2820 km), constînd dintr-o reţea de 265 de puncte, care prezintă cuburi de piatră plasate în pămînt cu mărimea 2 pe 2 metri. Aceste puncte sînt situate pe teritoriul a 10 ţări moderne (Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Republica Moldova). Ele au fost create în scopul de a determina parametrii Pămîntului, a formei şi mărimii acestuia.

Măsurarea ruso-scandinavă în grade a meridianului a intrat în patrimoniul ştiinţei mondiale şi nu şi-a pierdut relevanţa pînă în prezent. Rezultatele măsurătorilor Arcului Geodezic Rusesc au fost utilizate în scopuri ştiinţifice şi practice, mai mult de 130 de ani, începînd cu anul 1834, atunci cînd F. Bessel a determinat mărimea elementelor elipsoidului terestru, folosind aceste măsurări.

În prezent, în timpurile noastre, la începutul secolului al XXI-lea, Arcul Struve este considerat unul dintre cele mai importante evenimente în dezvoltarea astronomiei, geodeziei şi geografiei mondiale, care are o valoare istorică incontestabilă. Aceasta măsurare a devenit parte integrantă a bazei cunoştinţelor moderne despre metrica spaţiului Pămîntului, explorat de către noi, a Cosmosului şi Universului apropiat, ea stă la originile geodeziei, gravimetriei, geodinamicii, tehnologiilor spaţiale şi asigură cu informaţii geo şi referitoare la coordonate.

Comitetul patrimoniului mondial UNESCO a luat decizia să introducă Arcul Geodezic Struve în lista Patrimoniului mondial ca pe un obiect cultural cu o „valoare universală excepţională” (Decizia № 1187 din data de 15 iulie 2005).

Lista UNESCO la moment include aproximativ 1.000 de valori de nivel mondial ‒ recunoscute drept „minuni ale lumii”, dintre ele unica „minune” geodezică este ‒ Arcul lui Struve, pe timpuri cunoscut sub numele de „Arcul Rusesc al Meridianului”.

Trebuie să precizăm, că acest monument geodezic nu numai că este unic de acest tip din lista UNESCO, ci şi unicul pur intelectual.

Stela Arcului Geodezic Rudi

Locul amplasării monumentului în apropierea şoselei Soroca-Otaci este deosebit de reuşit, pentru că vă permite să cunoaşteţi pe parcursul unei singure călătorii o mulţime de atracţii turistice ale acestei regiuni nordice a Moldovei, începînd cu oraşul Soroca şi satul Cosăuţi, a naturii minunate din preajma satului Cremenciug, să vizitaţi coasta rîului Nistru şi să admiraţi defileurile pitoreşti de lîngă satele Tătărăuca Nouă, Rudi, Arioneşti, Unguri, Calaraşovca şi Mănăstirea Calaraşovca din apropiere, satul credincioşilor de rit vechi Pocrovca, dar mai ales minunatul Complex turistic „Conacul din Pocrovca”, pentru ca să încheiem călătoria noastră în punctul cel mai nordic al Republicii Moldova ‒ în satul Naslavcea, raionul Ocniţa, cu numeroasele şi impresionantele sale monumente naturale. Iar dacă nu veţi reuşi într-o zi să vedeţi toată această bogăţie, atunci vă puteţi petrece noaptea la hotelul Complexului turistic „Conacul din Pocrovca” ca cu puteri noi să vă continuaţi călătoria.

Inaugurarea monumentului şi Arcului Geodezic Rudi a avut loc la 17 iunie 2006. La eveniment au fost prezenţi mulţi oaspeţi: începînd cu practic întregul Cabinet de Miniştri al Republicii Moldova, savanţi de vază de la Academia de Ştiinţe din Moldova, precum şi savanţi din alte ţări, prin care trece Arcul Struve. Programul acestei sărbători a fost foarte bogat şi interesant, în afară de ceremonia de inaugurare, a avut loc sfinţirea noii fîntîni din apropierea monumentului, apoi vizitarea Mănăstirii Rudi şi banchetul din sala de mese a „Conacului din Pocrovca”. Fotografiile prezentate de către noi vă vor permite să vă convingeţi de acest lucru.

Ca să concluzionăm, ne vedem nevoiţi să insistăm asupra cîtorva lucruri importante, după părerea noastră. Trecem anual prin aceste locuri, uneori chiar şi de cîteva ori pe an şi vizităm neapărat acest monument minunat. Vă prezentăm fotografii din anii 2008, 2010 şi 2011, din care puteţi vedea şi dvs. de cîtă neglijenţă dau dovadă autorităţile locale, atunci cînd vine vorba de această bijuterie cultural-istorică de pe teritoriul Republicii Moldova. Ne întristează foarte mult ce se întîmplă, dar anume acest fapt a servit drept imbold pentru publicaţia în cauză şi sperăm mult, că dragostea pentru pămîntul natal se va transforma vreodată în fapte reale, care ne stau în puteri. În acest caz, am putea începe cu plivitul buruienilor dimprejurul obiectului de valoare cultural-istorică incontestabilă, inclus în lista UNESCO ca o atracţie de clasă mondială.

 

Arcul Geodezic Struve din satul Rudi, Soroca - Album foto

Localităţile Moldovei şi diasporei

Horeşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
904 locuitori

Horeşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unteni, Horeşti și Lucăceni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Horeşti a fost menționat documentar în anul 1617.

Citeşte mai departe