Litvin Alexandr

Litvin Alexandr – regizor, scenarist.

Născut la 9 mai 1907 în or. Poltava, Ucraina. În anul 1934 absolveşte facultatea de regie de la VGIK. Participant al Celui de-al Doilea război mondial. A fost conducătorul unui grup de cineaşti de pe front. A condus Asociaţia Tinerilor Cineaşti amatori. A deţinut funcţia de Preşedinte al Asociaţiei Republicane ai Amatorilor artei cinematografice. Inclusiv şi datorită lui ucenicii săi au avut posibilitatea să urmeze şcoala VGIK-ului şi au devenit cunoscuţi operatori şi regizori profesionişti, printre care regizorii Mihail Goler, Constantin Osoianu, Mărgărită Vizitei, Leonid Gurevici, operatori Nicolai Nezvinschi, Vlad Ciurea ş. a. Pe parcursul mai multor ani s-a produs la studioul „Moldova-film” aproape în de 50 de pelicule documentare şi sociale precum şi zeci de reviste „Moldova Sovietică”.

În anul 1969 i s-a conferit titlul de om emerit în cultură din RSSM.

Filmografia:
„Conservele Moldovei”, 1953,
„Capitala Moldovei”, 1956,
„Le noi, la Cojuşna”, 1958,
„Pe colinele Moldovei”, 1959, scenariul şi regia,
„Trăiau doi prieteni”, 1959 cu suportul „Cinema-amator”,
„Apostoli fără mască”, 1958, scenariul şi regia,
„Cînd inimile cîntă”, 1960, coregizor,
„Bun venit la Carmanovo”, 1960,
„Legendarul comandant de brigadă”, 1961,
„Sunet de clopote”, 1962,
„Cine va birui?”, 1962,
„Cum ne-au hrănit”, 1962,
„Ciocălăul de aur”, 1963,
„Mamele, taţii şi bunicele”, 1964,
„Mai eşti aşteptată”, 1964,
„Întoarce-te, Ana”, 1965,
„Hipertonia prematură”, 1970,
„Fiecare al treilea”, 1972) ş. a.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Şipca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
2497 locuitori

Şipca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vesioloe și Şipca. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Şipca alcătuia 2497 de cetăţeni în anul 1997. Satul Șipca a fost menționat documentar în anul 1790.

Citeşte mai departe