Darie Iurie

Iurie Darie - actor, pictor. Laureat premiului "I. Popescu-Gopo" (2012).

S-a născut la 14 martie 1929 în comuna Vadul Raşcov (Climăuţi) raionul Soroca. Pe aceste melaguri "puţin mai tîrziu a văzut lumina zilei şi regretatul Dumitru Matcovschi, înmormîntat în cimitirul Vadul Raşcov. Iurie Darie a decedat la Bucureşti la 9 octombrie 2010 şi e înmormîntat la Bucureşti. El a absolvit Institutul "I. L. Caragiale" în 1952 şi-n acelaş an a debutat în filmul "Nepoţii gornistului". De la acest debut (filmul a rulat pe ecranele URSS) a început cariera sa cinematografică, care a durat cîteva decenii. Destul de cunoscut Iurie este şi ca pictor - ilustrator de cărţi pentru copii. Anume aceasta a făcut să fie prieteni de breaslă cu Ion Popescu Gopo, în filmele căruia el s-a filmat ca actor.

A jucat Iurie în mai multe teatre din România, în majoritate pe scena teatrului "Actorului de film". Totdeauna zvelt, frumos cu un zimbet deschis pe faţă, el aşa şi se cerea pentru roluri eroice. Nu-n zădar regizorul Gheorghe Vitanidis în peliculele sale biografice "Ciprian Porumbescu" (1972), "Ştefan cel Mare. Vaslui" (1973) "Cantemir" l-a filmat în rolurile centrale anume pe Iurie Darie. Numai Vlad Ioviţă a filmat pelicula despre Dmitrie Cantemir cu doi ani înnainte, în 1973.

O notă caracteristică pentru Iurie Darie putem să consămnăm lirizmul şi umorul intelegent, care atît de mult este pe placul publicii. Jocul acestui actor e bine cunoscut nu numai în România, dar şi la publicul din alte ţări unde rulează filmele cu acest actor. În România el s-a filmat la mai mulţi regizori. În 1958 aceasta a fost comedia "Alo, aţi greşit numărul". La Ion Popescu Gopo el a jucat în filmele "S-a furat o bombă" (1961). A urmat pelicula "Faust secolul XX" (1966) ambele au rulat şi pe ecranele URSS. Cu Ion Popescu Gopo el mai filmează pelicula "Rămăşeaga" (1984), "Galaxa - omul păpuşă" (1988), "O zi la Bucureşti" (1989). Se filmează Darie şi la alţi regizori români. La Mircea Drăgan în detectivul "Brigada Diverse în acţiune" (1970), "În munţ şi la mare" (1971), "Cucoana Chriţa" şi "Chiriţa la Iaşi" (1986, 1987), "Punctul şi zero" (1996), "Treungiul morţii"(l998).

Mai des se filmează Iurie Darie şi-n filmele regizorului Sergiu Nicolăescu:

"Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971)
"Pentru Patrie" (1977)
"Virajul periculos" (1985).

Practic aproape toţi regizorii români să stăruiau să-l filmeze pe Iurie Darie în peliculele sale: "Dragostea sub 0°", "Muşcetar român" (1975), "Cowboiul" (1980) şi a.

Sa filmat I. Darie şi-n RDJ la studioul DEEA.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mîndra

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
391 locuitori

Mîndra este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 391 de oameni. Satul Mîndra a fost înființat la începutul secolului XX.

Citeşte mai departe