Climova Vera

Vera Climova – monteză.

Născută la 12 octombrie 1923 în or. Barabinsk, regiunea Novosibirsk, Rusia. Pe parcursul anilor 1941-1943 a învăţat la Colegiul Cinematografic, Facultatea de Controlori tehnici ai instalaţiilor cinematografice. Îşi începe activitatea în cinematografie în anul 1941 în calitate de mecanic de cinema. După absolvirea colegiului activează în calitate de controlor tehnic al instalaţiilor cinematografice în cadrul Secţiei de difuzare a filmelor Barabinsk, regiunea Novosibirsk (1943-1948). În anul 1948 a primit repartizarea în Republica Moldova, unde a activat în calitate de inspector superior al Oficiului republican pentru difuzarea filmelor. A absolvit Cursurile specializate de instruire din cadrul Institutului Unional de Inginerie şi Cinematografie de la Leningrad (1950-1952), fiind angajată în calitate de monteză la Studioul Cinematografic „Moldova-film", unde a lucrat pe parcursul anilor 1955-1985. Membră a Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

A decedat în anul 2009.

Filmografia:

„Cînd omul nu-i la locul lui", 1957,

„Balada haiducească", 1958,

„La marginea oraşului", 1960,

„Armaghedonul", 1962,

„Aşteptaţi-ne în zori", 1963,

„Poienile roşii", 1966,

„Serghei Lazo", 1967,

„Furtul", 1970, 2 episoade,

„Povîrnişul", 1970,

„Casa pentru Serafim", 1973,

„Casa părintească", 1973,

„Mînia", 1974,

„Furtuni tomnatice", 1974,

„Mark Twain contra...", 1975,

„Favoritul", 1976,

„Rădăcinile vieţii", 1977,

„Cetatea", 1978,

„Pregătirea către examene", 1979,

„Marele război mic", 1980,

„Codul "Fulgerul de sud", 1980,

„Greşeală lui Tony Wendis", 1981, 2 episoade,

„Totul putea fi altfel", 1982,

„Trecea lebăda pe apă", 1982,

„Această prietenie bărbătească", 1982,

„Aveţi o telegramă", 1983,

„Să-ţi cînte cucul în faţă", 1983,

„Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo", 1984, 3 episoade.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sărata Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
843 locuitori

Sărata Nouă este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Fălești și la 116 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 843 de oameni. Satul Sărata Nouă a fost menționat documentar în anul 1847.

Citeşte mai departe