Jignea Elena

Jignea Elena ‒ pictor-decorator, animator, regizor.

Născută la 21 mai 1954 în oraşul Chișinău. De pe băncile şcolii (anii 1965-1969 ) studiază pictura la Școala de Arte pentru Copii „A. Şciusev" cu profesoara Natalia Vasilieva. A făcut parte din echipa studioului de animație a Palatului Pionierilor de la Chișinău, sub îndrumarea profesoarei Victoria Barbă. În anul 1977 a absolvit Colegiul Republican de Artă „I. Repin" de la Chișinău, specialitatea „animaţie", iar în anul 1984 VGHIK-ul, Facultatea de Pictură, clasa profesorului I. Ivanov-Vano. Lucrarea de diplomă pentru VGHIK Elena o pregăteşte la Chișinău, la studioul „Floricica".

Pe parcursul anilor 1977-1993 lucrează în cadrul Asociaţiei filmelor de animație a studioului „Moldova-film" la început în calitate de animator și pictor-decorator, apoi începînd din anul 1984 ca regizor. Membră a Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Din 1993 pînă în 1997 predă la Şcoala de Arte pentru Copii „A. Şciusev". În paralel, începînd cu 1995. a început să realizeze spoturi publicitare animate și videoclipuri, în prezent avînd la activ circa 50. Lucrează la Compania „Teleradio-Moldova" din anul 1997, în cadrul Departamentului grafică computerizată și design. Ea se numără printre cei mai buni specialişti de grafică computerizată și de animație, este autoarea unor lucrări importante de animație de diverse genuri din Republica Moldova. S-a implicat activ în numeroase proiecte, inclusiv în proiectul de animație „Somnoroase păsărele" ‒ cîntecul de leagăn pentru povestea de seara după opera lui M. Eminescu.

Filmografia:
„Hogeagul la plimbare", 1975 ‒ animator,
„Pescarii savanţi", 1976 ‒ animator,
„Din greşeală ‒ tot bătaie", 1979 ‒ pictor,
„Oala invidioasă", 1981 ‒ pictor,
„Cutremur", 1988 ‒pictor,
„Şi-a fost bine", 1989 ‒ pictor,
„Misiune", 1991 ‒ regizor,
„Căţeluşul zburător", 1977 ‒ pictor-decorator,
„Cu picioarele streine", 1979 ‒ asistent de regie,
„Dragonul şi soarele", 1987 ‒ pictor,
„Fumul", 1987 ‒ pictor, regizor,
„Roşcatul", 1989 ‒ regizor, animator,
Aida", 1991 ‒ regizor, animator,
„Luminarea recunoştinţei", 2008, documentar ‒ pictor, design computerizat.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Iliciovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1888
Populația:
1473 locuitori

Iliciovca este un sat și comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiscoe și Iliciovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Floreşti şi la 151 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1473 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1888 cu denumirea Nicolaevca.

Citeşte mai departe