23 february 2011, 16:45 views 76533

Reţete de familie (reţetele bunicii)

Reţetele bunicii

Bucătăria de acasă, dibăcia şi arta preparării bucatelor ne leagă de cultura, tradiţiile obişnuinţele naţionale ale poporului, de neam, de familie.

Ştiinţa de a prepara corect şi gustos bucate pentru sine şi pentru cei apropiaţi cere anumite cunoştinţe, deprinderi, cultură, pentru a corespunde cerinţelor pe care ni le impune viaţa. Prepararea bucatelor este o artă, un domeniu de cunoştinţe perfecţionate în timp, are principii şi secrete importante, acumulate din practică.

Mici secrete culinare

Din bătrîni există secrete culinare, care erau respectate cu stricteţe de către bunicile noastre la prepararea bucatelor şi care sînt transmise din generaţie în generaţie:
•    Coaja legumelor şi fructelor se curăţa cît mai subţire pentru a se păstra cît mai multe vitamine.
•    Legumele se pun la fiert nu în apă rece, ci în apa care fierbe, în care se adaugă în prealabil sare.
•    Preparatele alimentare se prăjesc în ulei încins, atunci acestea prind o crustă, care nu permite să se scurgă sucul din ele.
•    Nu se recomandă folosirea uleiului a doua oară pentru prăjit, căci se formează oxidanţi dăunători.
•    Nu se pune carnea la fiert în apa clocotită, fiindcă se pierd substanţele extractive valoroase ale cărnii, acestea se păstrează mai bine cînd carnea se pune la fiert în apă rece şi se fierbe la foc mic.
•    În trecut din cartofi se pregăteau diferite mîncăruri, cel mai des, însă, se consumau fierţi sau copţi, mai rar prăjiţi. Ştiinţa contemporană a dovedit că cartofii prăjiţi pierd 60% din vitamine, pe cînd cei fierţi sau copţi nu.
•    Din trecut sînt cunoscute multe feluri de bucate pregătite din dovleac (bostan). Multe din ele au rămas populare şi pînă astăzi (pîrjoale, budinci, plăcinte cu bostan, etc.).

Există multe secrete importante ale bunicilor noastre, o parte din care le utilizăm, o parte sînt uitate, altele cer o nouă interpretare. Multe din aceste reţete trebuie perfecţionate şi adaptate la noile condiţii de viaţă.

Domeniul de activitate şi anume pregătirea bucatelor nu are început şi nici sfîrşit, e bine să preluăm secretele bunicilor, dar şi să le utilizăm pe unele dintre cele noi adaptate la viaţa contemporană. Din aceste considerente dacă dumneavoastră aveţi sfaturi, secrete de împărtăşit, reţete interesante ne puteţi contacta la adresa support@moldovenii.md, indicînd, la dorinţă, vîrsta şi localitatea din care proveniţi.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
605 locuitori

Surchiceni este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 605 oameni. Satul Surchiceni a fost menționat documentar în anul 1852.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.