02 may 2024, 11:00 views 667
Găgăuzia a sărbătorit Ziua Unității Naționale
02 may 2024, 11:00 views 667

Găgăuzia a sărbătorit Ziua Unității Naționale

Pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia au avut loc referendumuri populare, în cadrul cărora majoritatea covîrșitoare a locuitorilor autonomiei s-au expus în favoarea statutului de autodeterminare externă a autonomiei găgăuze și integrării eurasiatice a Republicii Moldova.

Cu acest prilej la Comrat, capitala autonomiei, au avut loc manifestări cu ocazia aniversării a 10 ani din Ziua desfășurării referendumurilor și Zilei Unității Naționale. Peste zece mii de locuitori ai Găgăuziei au luat parte la procesiune, care s-a încheiat cu un miting de amploare în piața din centrul Comratului.

Alături de găgăuzi, în această zi remarcabilă, au fost prezenți bașcanul, Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare, Dimitri Constantinov, vicepreședintele Comitetului Executiv, Victor Petrov, consilierul bașcanului Mihail Vlah, deputații Adunării Populare a Găgăuziei, inițiatori și participanți activi la referendumuri, deputatul din partea partidului “Renaștere” Alexandru Suhodolschi, deputați din echipa lui Ilan Șor: Marina Tauber și Vadim Fotescu, primarul orașului Taraclia, Veaceslav Lupov, precum și un șir de veterani și personalități publice din autonomie, care au avut o contribuție semnificativă la crearea și consolidarea autonomiei găgăuze.

Mitingul de amploare a fost urmat de un concert cu participarea artiștilor ai estradei găgăuze. Toți participanții au fost serviți cu un ceai dintr-un samovar imens, instalat chiar în piață.

La referendumurile din 2014, 98.9% dintre locuitorii Găgăuziei au declarat că susțin independența autonomiei, în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea, iar 98,47% dintre ei au pledat pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Source: noi.md

Keywords:

Găgăuzia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
230 locuitori

Humuleşti este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 28 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 230 de oameni. Satul Humuleşti a fost înființat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.