15 april 2015, 14:15 views 9111
Noul başcan al Găgăuziei a depus jurământul la Comrat
15 april 2015, 14:15 views 9111

Noul başcan al Găgăuziei a depus jurământul la Comrat

La ceremonie au asistat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, premierul Chiril Gaburici, şi Mitropolitul Vladimir, dar şi membri ai corpului diplomatic, transmite IPN.

Noul başcan a spus că va respecta Constituţia şi Legea privind statutul special al Găgăuziei, că nu va intra în nicio formaţiune politică. Irina Vlah a apreciat faptul că găgăuzii pentru prima dată au ales o femeie în postul de başcan şi pentru prima dată başcanul a fost ales din primul tur. Vlah a dat asigurări că va fi un garant al păcii şi stabilităţii.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că toţi trebuie să depună efort ca cetăţenii Republicii Moldova să trăiască mai bine. El a adăugat că îşi doreşte să creeze o platformă de comunicare pentru a rezolva problemele locuitorilor din Găgăuzia, deoarece s-au acumulat mai multe probleme care nu mai suportă amânare. Andrian Candu a mai spus că nicăieri minorităţile etnice nu se simt mai bine ca în UE, iar Acordul de Asociere semnat dintre Moldova şi UE garantează respectarea drepturilor acestora şi a făcut apel la unitate pentru a ajuta la rezolvarea problemelor din ţară.

Chiril Gaburici, în discursul său, a spus că este sigur că Irina Vlah va reuşi să facă tot ce e mai bun pentru locuitorii din UTA Găgăuzia. De asemenea, premierul i-a mulţumit fostului başcan, Mihail Formuzal, pentru munca şi devotamentul demonstrat. „Guvernul Republicii Moldova vă este alături şi va face tot posibilul să avem împreună realizări frumoase. Doar împreună, prin comunicare, cooperare şi dialog deschis, vom putea realiza foarte mult", a subliniat şeful Cabinetului de miniştri. Oficialul a spus că în Moldova sunt diferite rădăcini etnice, dar toate etniile au ceva în comun – locuiesc în Moldova, şi toţi trebuie să depună efort ca în această ţară să se trăiască mai bine.

Fostul başcan, Mihail Formuzal, a spus că e în premieră când puterea unui başcan este transmisă într-un format public. Formuzal a mai menţionat că în 8 ani cât a fost başcan a fost susţinut de prietenii poporului găgăuz, Turcia, Rusia şi Uniunea Europeană.

Irina Vlah a fost aleasă în calitate de başcan al Găgăuziei la 22 martie.

Source: www.ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
19 locuitori

Ivanovca este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Fălești și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni. Satul Ivanovca a fost înființat în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.