24 april 2016, 14:45 views 7294
Ar putea apărea încă un municipiu în ţara noastră
24 april 2016, 14:45 views 7294

Ar putea apărea încă un municipiu în ţara noastră

În ţara noastră ar putea apărea încă un municipiu. Este vorba despre oraşul Ceadîr-Lunga din Autonomia Găgăuză. Un proiect în acest sens a fost aprobat de consilierii locali şi trimis în Parlament. Potrivit autorităţilor locale, în ultima perioadă oraşul s-a dezvoltat considerabil, iar dacă ar obţine statutul de municipiu ar putea atrage mai multe investiţii.

Unul dintre cele mai mari proiecte, realizate, în ultimul timp, în Ceadîr-Lunga este deschiderea incubatorului de afaceri. Din vara anului 2014, peste 30 de agenţi economici au fost ajutaţi să-şi dezvolte afacerile. Alexandru Celac din satul Dezgingea, raionul Comrat, este unul dintre beneficiari ai acestui proiect. Bărbatul produce obiecte din lemn.

"Sunt condiţii foarte bune. Ne-au făcut o propunere la care nu am putut să renunţăm. Eu am împrumutat 60 de mii de lei, plus am investit banii pe care îi aveam", a declarat proprietarul afacerii, Alexandr Celac.

Iar Nadejda Ormanji din Ceadâr-Lunga a deschis o cantină, unde sunt pregătite bucate tradiţionale găgăuze.

"Noi ne ocupăm cu cathering, adică livrăm prânzuri. Deocamdată, este prea devreme să vorbim despre recuperarea investiţiilor, pentru că activăm de doar trei luni", a relatat proprietara afacerii, Nadejda Ormanji.

"Noi am venit cu propunerea către consiliul orăşenesc ca agenţii economici de la noi să fie scutiţi de taxe locale", a specificat managerul incubatorului de afaceri, Natali Cojocar.

Totuşi, în localitate încă sunt multe probleme care trebuie să soluţionate:

"Un impediment în dezvoltarea oraşului îl reprezintă drumurile proaste. Acestea nu au fost reparate de câţiva ani, după ce a fost schimbat sistemul de canalizare."

"Sunt schimbări pozitive, dar probleme rămân. Vedeţi ce drumuri avem".

Primarul din Ceadîr-Lunga susţine că aceste probleme vor putea fi soluţionate în condiţiile în care oraşul va obţine statut de municipiu.

"Astfel, noi vom putea obţine până la trei milioane de lei adăugător. Este vorba despre suma colectată din impozite, care va rămâne în bugetul oraşului", a menţionat primarul oraşului Ceadâr-Lunga, Anatolii Topal.

În oraşul Ceadîr-Lunga locuiesc aproape 23 de mii de oameni.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1755
Populația:
379 locuitori

Duruitoarea este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Rîșcani și la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 379 locuitori. Satul Duruitoarea a fost menționat documentar în anul 1755.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.