14 february 2017, 11:50 views 7835
În Moldova va fi instalat un monument dedicat pacificatorilor
14 february 2017, 11:50 views 7835

În Moldova va fi instalat un monument dedicat pacificatorilor

La Bender, în luna iulie curent va fi instalat, conform prevederilor, un monument dedicat pacificatorilor ruși.

Inaugurarea monumentului va fi prilejuită de cea de-a 25-a aniversare a creării misiunii de menținere a păcii în stînga Nistrului.

Proiectul monumentului le-a fost prezentat membrilor Consiliului de urbanism al orașului Bender care a sprijinit inițiativa. Proiectul, elaborat de sculptorul Serghei Gorbacenko, reprezintă o figură a unui ostaș cu înălțimea de 2,5 metri, în spatele căruia urmează să fie amplasate coloane cu basoreliefuri cu un grup de copii care se joacă. Astfel, în Bender va apărea un memorial în cinstea pacificatorilor.

Monumentul va fi realizat din beton. Acesta va fi instalat pe Aleea pacificatorilor, în apropierea monumentului generalului Marghelov. Se prevede că lucrările de construcție a acestuia se vor încheia pînă la sfîrșitul lunii iulie, cînd va fi marcată cea de-a 25-a aniversare a instituirii misiunii de menținere a păcii în Transnistria. Va fi amenajat și teritoriul aferent monumentului – va fi plantat un scuar, care va fi iluminat, vor apărea trotuare, vor fi instalate bănci, iar pentru persoanele cu dezabilități va fi instalată o rampă specială.

Precizăm că misiunea de menținere a păcii din Transnistria și-a inițiat activitatea în iulie 1992. Aici a fost dislocat Grupul Operativ al Forțelor Ruse (GOTR), care a devenit succesorul legal al Armatei a 14-lea a URSS. Principalul obiectiv al GOTR este menținerea păcii în stînga Nistrului și păzirea depozitelor cu muniții.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1631
Populația:
3964 locuitori

Şuri este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Șuri și Șurii Noi. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 3964 de oameni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Drochia și la 189 km de Chișinău. Satul Șuri a fost menționat documentar în anul 1631.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.