29 june 2012, 14:32 views 7370
29 june 2012, 14:32 views 7370

Atenție! Capușele atacă capitala


Foto: tv7.md 

De la începutul anului şi pînă la 25 iunie current, la 40 de persoane a fost confirmat diagnosticul de borrelioză sau boala Lyme, ca rezultat a muşcăturilor de căpuşe , se spune intr-un comunicat al Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, citat de tv7.md.

Astgel, în laboratorul Centrului Naţional de Sănătate Publică au fost examinate 116 exemplare de căpuşe, în 16 cazuri fiind confirmată prezenţa borreliilor. Astfel, agentul cauzal al borreliozei a fost depistat în 2 căpuşe din 8, colectate în fîşia de pădure din Vadul lui Vodă, în 7 din 20 - colectate în parcul "La Izvor" şi în 7 din 16 - colectate în parcul "Dendrariu". Astfel, riscul infectării cu borrelii, în cazul muşcăturii de căpuşă infectată, nu poate fi evitat

Totodată, în 31 de căpuşe a fost depistată prezenţa antigenului virusului encefalitei acariene. Prezenţa acestuia a fost descoperită în 18 din 36 de căpuşe colectate în parcul "La Izvor" şi în 13 din 30 de căpuşe colectate în parcul din Vadul lui Vodă. Pînă în prezent, îmbolnăviri de encefalită acariană în municipiu nu au fost atestate.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică avertizează populaţia ca, în cazul ieşirii la odihnă în parcuri, în păduri şi în scuaruri, să utilizeze substanţe repelente (ce îndepărtează insectele), să verifice periodic corpul la prezenţa căpuşelor şi să efectueze un control minuţios, la întoarcerea acasă.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
990 locuitori

Bocşa este un sat din cadrul comunei Risipeni, raionul Făleşti. Satul Bocşa este situat la 12 km de oraşul Făleşti şi la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 990 de oameni. Satul Bocșa a fost menționat documentar în anul 1666.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.