03 september 2015, 10:56 views 9340
Expoziţie de broderie a fost lansată la Chişinău
03 september 2015, 10:56 views 9340

Expoziţie de broderie a fost lansată la Chişinău

Peste o sută de broderii, realizate manual în diferite tehnici, sunt prezentate la un salon de artă din capitală. Expoziţia este consacrată zilei de 8 martie şi aduce un omagiu femeilor, care creează frumuseţea, relatează Mesager.

Casa Ludmilei Berezin arată ca o expoziţie, înnobilată de cele mai alese creaţii, brodate în diferite tehnici. Deşi a lucrat o viaţă într-un laborator de certificare a produselor alimentare, clipele de răgaz le-a consacrat pasiunii, îndrăgite din copilărie. Este unica meșteriță din Republica Moldova, care are o lucrare în faimosul muzeu Luvru, participă la expoziţiile naţionale şi internaţionale, iar acum este prezentă la salonul de artă din capitală cu imaginea unui oraş, brodată într-o tehnică specială. „E o tehnică care se numeşte broderie neagră, se confecţionează cu ajutorul unor puncte. Îmi place rezultatul, este asemănător cu grafica", spune Ludmilei Berezin.

La expoziţia de la salonul de artă sunt broderii inspirate din creaţia marilor pictori români, altele, realizate după modele tradiţionale, dar şi compoziţii, lucrate în tehnici moderne. Toate trezesc admiraţia vizitatorilor.

Lucrările meşterilor contemporani au în preajmă creaţii de patrimoniu: un costum de mireasă de peste o sută de ani, adus de la Muzeul Etnografic din Ocniţa. La expoziţie sunt prezentate lucrări mai vechi şi mai noi, realizate de Tatiana Popa din Palanca Călăraşi - meşteriţa care a brodat pentru un designer german. Dintre cele peste o sută de compoziţii doar zece sunt de vânzare, dovadă că meşteriţele au motive serioase să nu se despartă de ele.

Broderiile au fost deja examinate de un juriu special, iar acum trec testul vizitatorilor, care apreciază şi ei lucrarea preferată.

Câştigătorul va fi cunoscut pe 21 martie, când salonul de artă, ajuns la o aniversare, va oferi un premiu de trei mii de lei pentru cea mai valoroasă broderie.

Source: trm.md

Keywords:

arta , expoziție , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1483
Populația:
1211 locuitori

Peticeni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Satul Peticeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Călărași și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1211 oameni. Satul Peticeni a fost menționat documentar în anul 1483 cu denumirea Leucăuți.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.